Jak práce v důchodu může zvýšit penzi

03.11.2021 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Důchodce, který pracuje, si může po určité době zažádat o zvýšení důchodu. Jak na to a o kolik se vám zvýší penze?

Málokdo si to uvědomuje, ale když důchodce chodí do práce anebo vykonává samostatně výdělečnou činnost jako OSVČ, dostává možnost si po určité době zažádat o zvýšení důchodu. Za jak dlouho a proč vlastně?

Sociální pojištění a výše důchodu

Pokud důchodce pracuje jako zaměstnanec nebo OSVČ, stává se plátcem sociálního pojištění, jehož součástí je i to důchodové, vyjma vedlejší výdělečné činnosti s příjmem do limitu. Dalo by se tedy jednoduše říct, že v takovém případě si vlastně sám sobě přispívá na o něco málo vyšší důchod. O navýšení pak může zažádat nejdříve po 360 odpracovaných dnech.

Pozor ale: do této doby se nezapočítává:

  • neomluvená absence,
  • dny, kdy bylo využito neplacené volno,
  • dočasná pracovní neschopnost,
  • ošetřování člena rodiny,

Důležité je také zmínit, že existují pracovní poměry, u kterých zkrátka účast na důchodovém pojištění při výdělku do určité sumy nezakládáte. U dohody o provedení práce se stáváte plátci sociálního pojištění až ve chvíli, kdy vaše výplata překročí 10 000 Kč měsíčně. U dohody o pracovní činnosti je výdělek pro účast o dost nižší, přesněji tedy 3 499 Kč.

Zvýšení důchodu při práci díky sociálnímu pojištění

zdroj: Shutterstock

 

Žádost o přepočet důchodových dávek

Jak už to v Česku bývá zvykem, nic samozřejmě nedostaneme automaticky. O navýšení proto bude třeba písemně zažádat na OSSZ. Vzor najdete na webových stránkách české správy sociálního zabezpečení. K žádosti budete potřebovat:

  • OP,
  • evidenční list důchodového pojištění,
  • výpis z evidence OSVČ u podnikatelů a živnostníků (vydává příslušná OSSZ).

Zažádat lze samozřejmě i zpětně, zvýšení se doplatí ode dne, kdy na ně vznikl nárok, nejvíce však 5 let zpětně od podání žádosti. Je ale třeba počítat s tím, že vyřízení může trvat déle.

Důležité je vědět, že starobní důchod nelze zvýšit za dobu výdělečné činnosti do 31. 12. 2009, protože právní úprava, která zavedla možnost zvýšení tohoto důchodu za dobu výdělečné činnosti při pobírání důchodu, je účinná až od 1. 1. 2010.

Jaké je navýšení důchodu?

V tomto ohledu vás bohužel musíme zklamat. Za každých 360 dní se vám penze zvýší pouze o 0,4 % výpočtového základu. Pokud bude váš výpočtový základ 12 000 Kč měsíčně, polepšíte si každý měsíc o 48 Kč, čili o 576 Kč ročně. Jedná se o dost směšné částky, pokud bereme v potaz tisíce, které odvedeme na sociálním pojištění.

Práce v předčasném důchodu

U předčasných důchodů je tato problematika oproti klasickým starobním velice rozdílná. Hlavní háček tkví v tom, že si v předčasné penzi (do dosažení řádného důchodového věku) vůbec nelze vydělávat prací, která zakládá účast na sociálním pojištění. V případě, že jej budete odvádět ze mzdy, se výplata dávek pozastaví. V praxi si tedy lze přivydělávat hlavně na DPČ, DPP do výše zmíněných limitů anebo jako OSVČ, pokud nepřesáhnete rozhodnou částku pro vedlejší činnost, která pro rok 2021 činí 85 058 Kč.

Od dosažení důchodového věku si pak může příjemce předčasného důchodu vydělávat bez omezení. Vykonává-li po dosažení výdělečnou činnost podléhající odvodům na sociální pojištěn alespoň 360 dní, může si také požádat o přepočet.

Zvýšení důchodu při výplatě v poloviční výši

Pokud se příjemce důchodu rozhodne pobírat starobní důchod ve výši poloviny a přitom vykonává výdělečnou činnost zakládající účast na důchodovém pojištění, procentní výměra důchodu se zvyšuje o 1,5 % výpočtového základu za každých 180 kalendářních dnů výkonu této činnosti. V praxi tuto možnost, tj. pobírat důchod ve výši jedné poloviny, lidé příliš nevyužívají.

Vyplatí se to vůbec?

Jak již z článku jasně vyplynulo – ne, nevyplatí. Peníze, o které se vám penze navyšuje, jsou minimální. Výhodnější je oproti tomu spíše nebýt účastníkem na sociálním a důchodovém pojištění. Vůči těmto odvodům se nám zvýšení nikdy nemůže vyplatit.

Zdroj: ČSSZ


Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 63 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY