Co je spotřebitelským úvěrem? Finanční leasing, autopůjčka i úvěr ze stavebka

28.05.2018 | , Dotfox
Komerční sdělení


Spotřebitelským úvěrem můžete financovat vybavení domácnosti, koupi ojetého vozu i rekonstrukci bytového jádra. Nabízí ho jak bankovní, tak i nebankovní instituce. Co všechno se ale pod jedním nejčastěji skloňovaným názvem ve finančním světě skrývá?

Snad každý zájemce o půjčku se setká v portfoliu finančních poskytovatelů s pojmem „spotřebitelský úvěr.“ Jak už je z názvu patrné, jedná se o půjčku určenou spotřebitelům k financování nepodnikatelských účelů. Využít ji lze na nenadále výdaje i na koupi spotřebního zboží.

Výhodnou a rychlou půjčku můžete získat u své banky

Obvykle o spotřebitelskou půjčku mohou žádat jen ti, kteří splní podmínky v podobě:

  • plnoletosti,
  • státního občanství ČR,
  • trvalého bydliště na území ČR.

Některé banky pak vyžadují i provázanost k běžnému účtu. Pokud si tak vyberete banku, u níž nejste klientem, budete si muset sjednat nově i osobní konto. Na druhou stranu, pakliže si zvolíte spotřebitelský úvěr u své domovské banky, budete mít sjednání mnohem snazší.

Nejenže máte velkou šanci na získání takzvaného předschváleného úvěru a lepších podmínek pro jeho splácení, ale zároveň se nejspíš vyhnete i přehnané byrokracii a dokládání příjmů, a to díky pozitivní bankovní historii, kterou u své banky můžete mít za ta léta již vybudovanou.

Úroky se odvíjí od bonity klienta i typu úvěru

Spotřebitelský úvěr může a nemusí být zajištěný ručením. Ručitele nebo zástavu poskytovatelé obvykle vyžadují při vyšší půjčované sumě kolem 500 000 Kč. Doba splatnosti, počet splátek i úroková sazba se odvíjí vždy od finančních možností žadatele a dané půjčky. V současné době úroky začínají na 4 %, avšak mohou dosahovat i 16 %.

Nižší sazbu klient získá například u spotřebitelských půjček, jako jsou autopůjčka nebo úvěr ze stavebního spoření, naopak vyšší úroky lze očekávat u kontokorentních úvěrů a půjček z kreditních karet.

Co je a co není spotřebitelskou půjčkou?

Spotřebitelským úvěrem jsou například americké hypotéky, úvěry ze stavebního spoření, finanční leasingy, autopůjčky i rychlé půjčky. U hypotéky a úvěru ze stavebka je důležité, aby se nejednalo o půjčku zajištěnou zástavním právem k nemovitosti, u finančního leasingu zas to, že se musí jednat o koupi a ne o pronájem, jako je tomu u operativního leasingu.

Stejně jako operativní leasing dále spotřebitelským úvěrem není úvěr na bydlení zajištěný zástavním právem nemovitosti, půjčka sjednaná bez úroku a bez jakékoliv úplaty nebo půjčky od zaměstnavatele za zvýhodněnou sazbu. Kromě toho spotřebitelskou půjčkou nejsou drobné krátkodobé úvěry do 5 000 Kč a také půjčky nad 1 880 000 Kč. A kdo vlastně nad pravidly a podmínkami spotřebitelských úvěrů dohlíží? Česká obchodní inspekce.

Autor článku

Komerční sdělení  

Články ze sekce: Komerční sdělení