Porsche celosvětově svolá 60.000 vozů kvůli nelegálnímu softwaru

18.05.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 18. května (ČTK) - Německá automobilka Porsche celosvětově svolá na 60.000 dieselových vozů modelu Cayenne a Macan. Nařídil jí to německý spolkový úřad pro motorová vozidla KBA. Podle jeho zjištění jsou luxusní vozy značky vybaveny nelegálním zařízením na měření emisí, které při testování uměle snižuje naměřený objem škodlivých plynů. Zjištění KBA dnes potvrdilo německé ministerstvo dopravy.

Podle ministerstva se jedná o 6775 vozů modelu Cayenne na 4,2 litru s motorem V8 TDI, z toho 3954 v Německu, a o 52.831 třílitrových modelů Macan vybavených motorem V6 TDI, z nich 15.180 v Německu. Oba typy plní novou emisní normu Euro 6. Jen u Macanu objevili kontroloři pět nelegálních zařízení, která zajišťovala, že čištění výfukových plynů plně fungovalo jen v laboratoři, cituje agentura DPA zjištění týdeníku Der Spiegel a rozhlasové stanice Bayerischer Rundfunk.

Již loni v létě nařídil KBA povinně svolat 21.500 dieselových modelů Cayenne s motorem V6. Naftové motory ve vozech pocházejí od automobilky Audi, firma Porsche žádné motory nevyrábí.

Porsche je součástí koncernu Volkswagen, který se v září 2015 přiznal, že po celém světě instaloval do zhruba 11 milionů naftových aut software umožňující manipulovat s testy emisí. Aféra se týká mimo jiné asi 1,2 milionu vozů Škoda Auto.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK