Co zjistíte z registrační značky automobilu?

26.08.2022 | , Finance.cz
Spotřebitel


Nějaké vozidlo vám neustále blokuje vaše parkovací místo a vy byste si to rádi vyříkali s jeho majitelem mezi čtyřma očima? Co všechno lze vyčíst z registrační značky auta a kde si ji můžete nechat proklepnout?

Bohužel, ať se vám to líbí, nebo ne, z registračních značek na motorových vozidlech vždy zjistíte mnohem méně, než byste potřebovali. Většinu lidí zajímá především majitel automobilu. Toho ale podle poznávací značky (a pravděpodobně ani žádnou jinou legální cestou) jen tak nenajdete. Co ale z registrační značky vyčíst určitě můžete?

Ověření registrační značky

Registrační značka se skládá ze znaků, které tvoří unikátní identifikační údaj. Díky rejstříkům RZ lze dnes již velice jednoduše zjistit volně dostupné informace o voze. Mezi ty můžeme zařadit:

  • o jaký druh vozidla se jedná,
  • kraj,
  • tovární značku,
  • název pojišťovny, ve které je sjednáno povinné ručení,
  • dobu trvání pojištění včetně historie.

Mezi nejpoužívanější rejstříky poznávacích značek pak patří Česká kancelář pojistitelů, která funguje jako informační centrum pro poškozené.

SPZ podle krajů

Jak jistě každý ví, ze značky lze vyčíst, z jakého kraje vůz pochází, což ale ještě nutně neznamená, že v něm bydlí i osoba, která jej užívá. Kraj se pak značí písmenem. Dříve se značení odvíjelo podle daných okresů.

A - Praha

L – Liberecký kraj

B – Jihomoravský kraj (Brno)

M – Olomoucký kraj

C – Jihočeský kraj (České Budějovice)

P – Plzeňský kraj

E – Pardubický kraj

S – Středočeský kraj

H – Královéhradecký kraj

T – Moravskoslezský kraj (Ostrava)

J – Vysočina

U – Ústecký kraj

K – Karlovarský kraj

Z – Zlínský kraj

Všechny osobní automobily, autobusy, náklaďáky, motorky a přívěsy pak mají bílou značku s černými znaky. I barvy zde mají svůj význam. Např. modré písmo na bílém prozrazuje, že se jedná o vůz s diplomaty. Zelená čísla pak pro změnu mají ta motorová vozidla, která nesplňují podmínky pro provoz.

Vyhledávání vozidel dle SPZ, RZ: majitel, povinné ručení, pojištění

Zdroj: Pixabay

 

Jak prověřit VIN kód?

VIN kód je v podstatě další značka, prostřednictvím které lze auto identifikovat. Faktem ale je, že ji lidé na rozdíl od registrační značky nemají tak provokativně na očích. Lze jej najít na typovém štítku anebo v dokladech k vozu. Dále také může být umístěn i v autě. Nejčastěji pod čelním sklem, na podlaze u spolujezdce anebo na rámu. Tvoří jej 17 znaků, díky kterým lze prověřit kompletní historii vozidla.

Ověřit VIN kód se pak vyplatí především potencionálním zájemcům o koupi ojetého automobilu. Snadno se tak mohou dozvědět, zdali se třeba nenachází v databázi odcizených vozidel. K tomu můžete bezplatně využít kontrolatachometru.cz, což je web, který provozuje Ministerstvo dopravy ČR.

Jak zjistit majitele automobilu podle registrační značky

Jak již bylo řečeno, majitele automobilu v souladu se zákonem jen tak nevypátráte. K tak choulostivým údajům má přístup pouze policie, daná pojišťovna a úřad, na kterém bylo vozidlo přihlášeno. Někteří navíc tvrdí, že své si může velice snadno zjistit i finanční úřad, a to především kvůli silniční dani.

Od uživatelů fór zaměřených na auto-moto se velmi často můžete dozvědět, že jim informace o majiteli poskytla sama policie. Důležité je ale pochopit, že se nejedná o žádnou samozřejmost nebo službu, nýbrž o protiprávní jednání – porušení ochrany osobních údajů a v některých případech i o zneužití pravomoci úřední osoby. Za tyto přestupky pak hrozí vězení a samozřejmě i vyhazov z práce.

Pokud vám tedy bezohledný řidič způsobil škodu, nesnažte se pátrat na vlastní pěst, ale vždy kontaktujte pojišťovnu a policii. Ty budou v identifikaci majitele automobilu podstatně úspěšnější než vy.

Čtěte také: Kolik stojí SPZ na přání?

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2
Hlasováno: 151 krát

Články ze sekce: Spotřebitel