Požadavek na zúžení EET čelí ve Sněmovně návrhu na zamítnutí

22.05.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. května (ČTK) - Požadavek skupiny sedmi desítek poslanců na zúžení povinnosti elektronické evidence tržeb (EET) pouze na registrované plátce daně z přidané hodnoty čelí ve Sněmovně návrhu na zamítnutí. V dnešním druhém čtení předlohy ho vznesl poslanec ANO Jan Volný a zdůvodnil ho tím, že vláda již připravuje svůj návrh změn v EET. O jeho návrhu by mohli poslanci rozhodovat při schvalování novely v červnu.

S návrhem přišla skupina sedmi desítek poslanců z různých politických stran. Podle něj by evidenci tržeb měly podléhat pouze takové osoby, jejichž obrat za předcházejících 12 měsíců přesáhl milion korun, a které se tedy musí registrovat jako plátci DPH, případně se k dani registrovaly dobrovolně. Vláda s návrhem již dříve vyslovila nesouhlas.

Mikuláš Ferjenčík (Piráti) předložil pozměňovací návrh, který původní předlohu zpřesňuje tak, aby reagovala na některé výhrady vlády. Z předlohy vypouští, aby se EET vztahovala nikoli na registrované plátce DPH, ale na všechny plátce DPH. Vláda ve svém negativním stanovisku uvedla, že plátcem DPH se stává osoba, která překročí milionový obrat, a nezávisí na to na tom, zda se přitom zaregistrovala jako plátce. Podle vlády by tak podnikatel, který nesplní svoji registrační povinnost, nemusel evidovat své tržby.

Zastánci návrhu uvádějí, že pomůže hlavně nejmenším podnikatelům. Předkladatelé argumentují tím, že podoba zákona o EET není ani po loňském zásahu Ústavního soudu přijatelná, když nepřiměřeným způsobem zasahuje zejména nejmenší podnikatele.

Vláda připravuje novelu, která má na rozhodnutí Ústavního soudu reagovat. Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) dnes před poslanci řekla, že nová úprava bude počítat například s offline režimem, který budou moci využít živnostníci s nejvýše dvěma zaměstnanci a hotovostními tržbami do 200.000 korun ročně. Zástupce předkladatelů Petr Gazdík (STAN) však označil připravovanou novelu za paskvil.

Rozpočtový výbor doporučení poslancům nevydal. Pro žádné doporučení se nesešlo dost hlasů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK