Nižší daně pomohly bankám v USA zvýšit čtvrtletní zisk na rekord

22.05.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 22. května (ČTK) - Americké banky v prvním čtvrtletí zvýšily souhrnný čistý zisk o 27,5 procenta na rekordních 56 miliard USD (1,2 bilionu Kč). K vysokému růstu bankám pomohlo snížení daně z příjmu a také růst úrokových sazeb spolu s lepším stavem ekonomiky. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila Federální společnost pro pojištění vkladů (FDIC).

Meziroční růst zisku oznámilo 70 procent amerických bank. Méně než čtyři procenta bank bylo ztrátových, což je nejméně od roku 1996.

V posledním loňském čtvrtletí naopak zisk bank o 40,9 procenta klesl, převážně vinou mimořádných účetních změn v důsledku nového daňového zákona. Bez zahrnutí vlivu nižších daní zisk v prvním čtvrtletí činil 49,4 miliardy USD a zvýšil se o 12,6 procenta.

Čisté příjmy z úroků vzrostly o 8,5 procenta na 131,3 miliardy USD. Příjmy z dalších zdrojů, tedy jiných než z úroků, pak stouply o 7,9 procenta.

Banky překonaly rekord z druhého čtvrtletí 2017. Tehdy zisk činil 48,1 miliardy USD, upozornil list The Wall Street Journal.

Předseda FDIC Martin Gruenberg uvedl, že první tři měsíce letošního roku byly pro bankovní sektor dalším pozitivním čtvrtletím. Dodal, že počet takzvaných problematických bank pokračoval v poklesu a je nejnižší od roku 2008. Varoval ale, že banky se musejí připravit na nevyhnutelný pokles ekonomického cyklu po letech expanze.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK