Podnikatelská aktivita v eurozóně roste nejpomaleji za rok a půl

23.05.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 23. května (ČTK) - Růst podnikatelské aktivity v eurozóně za květen zpomalil na nejnižší úroveň za jeden a půl roku. Vyplývá to z průzkumu mezi nákupními manažery, jehož výsledky dnes zveřejnila poradenská společnost IHS Markit. Údaje podle ní signalizují, že hrubý domácí produkt (HDP) eurozóny by se ve druhém čtvrtletí mohl zvýšit o 0,4 procenta, tedy stejným tempem jako v prvním kvartálu. Analytici přitom v dubnové anketě agentury Reuters předpovídali zrychlení růstu HDP na 0,6 procenta.

Index, který sleduje podnikatelskou aktivitu v eurozóně, za květen klesl na 54,1 bodu z dubnových 55,1 bodu. Dostal se tak nejníže za 18 měsíců. Zůstává však nad klíčovou padesátibodovou hranicí, která je předělem mezi růstem a poklesem aktivity.

\"Je to méně radostný obrázek, než jaký jsme viděli na přelomu roku,\" uvedl ekonom společnosti IHS Markit Chris Williamson. \"Nenechme se však příliš rozrušit skutečností, že zpomalujeme. Index je stále na docela silné úrovni,\" dodal.

Index podnikatelské aktivity pro Německo, které je největší ekonomikou eurozóny, klesl na 53,1 bodu z dubnových 54,6 bodu. Dostal se tak na nejnižší úroveň od září 2016.

Euro po zveřejnění těchto údajů sestoupilo vůči dolaru na šestiměsíční minimum 1,1701 USD. Jednotnou evropskou měnu nyní tlačí dolů rovněž obavy ohledně politické situace v Itálii.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK