Vodafone letos investuje v Česku přes dvě miliardy Kč

23.05.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. května (ČTK) - Mobilní operátor Vodafone letos investuje v Česku přes dvě miliardy korun. Za posledních pět let firma v tuzemsku proinvestovala více než 14 miliard Kč, tedy zhruba 23 procent tržeb. V rozhovoru s ČTK to uvedl generální ředitel Vodafonu Petr Dvořák.

Vodafone se chce pod Dvořákovým vedením zaměřit na nabídku konvergovaných služeb, digitální Česko a zákaznickou zkušenost. \"Tím se chceme odlišovat na trhu. Hodně si zakládám na zákaznickém přístupu. Naši lidé podávají nejlepší výsledky, když je jim v práci dobře a pod tlak se dokážou dostat sami, když o něco jde. My se chceme odlišovat právě našim přístupem k zákazníkům,\" dodal.

V příštím roce se chce Vodafone zúčastnit aukce kmitočtů pro mobilní sítě 5G. V současnosti operátoři diskutují s Českým telekomunikačním úřadem (ČTÚ) o podmínkách soutěže. \"Stát musí říct, co je jeho cíl a od toho odvinout podmínky aukce. Na jedné straně chce mít kvalitní pokrytí, zavádět 5G, na druhé straně hovoří o možném přidělení frekvencí pro bezpečnostní složky. Na operátory by tak zbylo méně kmitočtů, což by jednak zvýšilo jejich cenu a také znemožnilo výstavbu konkurenceschopných sítí,\" řekl Dvořák.

Případný příchod čtvrtého operátora na vysoce saturovaný český trh podle Dvořáka nedává ekonomicky smysl a vzhledem k potřebě vysokých investic na vybudování nové mobilní sítě ani nepovede k deklarovanému poklesu cen za volání. Snížení by měla přinést spíš konkurence současných tří hráčů a virtuálních operátorů. Regulátor navíc nijak nereaguje na klíčový problém na trhu, kterým je podle Vodafonu sdílení mobilních sítí dvou největších operátorů.

Čtvrtý operátor je podle Dvořáka do jisté míry jen populistický krok. \"Nedaří se nám regulátorovi ani politikům vysvětlit, kolik v ČR operátoři investují. My jako firma investujeme minimálně 2,5 miliardy korun ročně, bez jakýchkoli výhod či pobídek, navíc v prostředí, kde je jakákoli výstavba dost komplikovaná. Naopak jsme stále nepravdivě obviňováni, že jsou telekomunikační služby v ČR nekvalitní, ve veřejných diskusích ale málokdo reflektuje místní prostředí, kvalitu a dostupnost našich služeb, doplnil.

Státu se podle něj daří nastartovat kroky k urychlení výstavby liniových staveb. Stále ale například chybí registr pasivní infrastruktury, který by operátorům umožnil nerozkopávat zbytečně silnice a chodníky a výstavbu sítí tím zjednodušit a lépe plánovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK