Šéf Vodafonu: Neomezené tarify zatím nebudou

23.05.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. května (ČTK) - Na neomezené mobilní datové tarify od operátorů si budou zákazníci muset ještě počkat. Nabídnout je budou moci až poté, co budou mít domácnosti dostatečně rychlý pevný internet a nebudou muset využívat mobilní připojení jako náhradu pomalých rychlostí v pevných sítích. Překážkou zavedení vyšších datových objemů v mobilních sítích je v současnosti zejména nedostupnost vysokokapacitního optického připojení mobilních vysílačů. V rozhovoru s ČTK to uvedl generální ředitel Vodafone ČR Petr Dvořák.

\"Rozvoj pevného vysokorychlostního internetu a optického připojení vysílačů brzdí zejména nedostatečná soutěž v pevných službách, pomalé tempo inovací v pevných sítích a komplikovaná výstavba sítí obecně,\" podotkl Dvořák. Pokud by operátoři v současnosti nabídli neomezený tarif pro LTE, které na velké části ČR představuje tu nejkvalitnější alternativu připojení k internetu, využilo by jej část domácností pro připojení domácích Wi-Fi modemů, což by v těchto místech extrémně zatížilo mobilní vysílače a snížilo kvalitu služby pro všechny uživatele. Pro pokrytí domácností pevným internetem přitom podle Dvořáka neexistuje státní koncepce, která by řekla, kde bude ČR za tři nebo pět let.

\"ČTÚ chce na jedné straně regulovat mobilní sítě, ve kterých funguje konkurence, a na druhé straně tvrdí, že fixní internetové připojení regulaci nepotřebuje. Máme přitom jedno z nejpomalejších pevných připojení k internetu v Evropě. Například data Seznamu ukazují, že přes 80 procent českých domácností nemá doma ani deset Mbit/s,\" uvedl Dvořák. Nejrychlejší internetové připojení je podle serveru DSL.cz právě mobilní LTE s průměrnými rychlostmi až 50 Mbit/s.

Regulátor podle Dvořáka dlouhodobě nenastavil podmínky pro kvalitní pevný internet. Stát podle něj není schopný v rámci pevných sítí splnit závazek z vládního materiálu Digitální Česko, podle kterého mají mít v roce 2020 všechny domácnosti připojení alespoň 30 Mbit/s a polovina pak přes 100 Mbit/s. \"Potřebujeme, aby Český telekomunikační úřad (ČTÚ) měl ambiciózní koncepci rozvoje pevných sítí, aby bylo robustní pokrytí domácností, a potom může přijít čas pro neomezená mobilní data,\" podotkl.

Vodafone jde od podzimu cestou nabídky neomezeného stahování v určitých kategoriích v rámci tematických balíčků Pass. Ty umožňují za měsíční poplatek neomezený přístup na video servery, chat, sociální sítě nebo servery s hudbou. Chystá přitom rozšíření jejich počtu například o balíček zaměřený na navigační služby.

\"Měřit spotřebu dat není pro zákazníky jednoduché. Nemají představu, když se koukají deset minut na YouTube, kolik dat spotřebují a kolik je to bude stát. Když jim ale nabídnete neomezená data za určitou cenu, tak většina řekne, že to nepotřebuje. Řešením jsou naše Vodafone Passy. Když si někdo pořídí náš tarif se sedmi GB dat a k tomu si koupí balíček se všemi Passy, tak má v podstatě neomezený internet,\" dodal.

Dvořák nastoupil do čela českého Vodafonu letos v únoru po Jiřím Báčovi. Před tím ve firmě působil jako viceprezident pro nefiremní zákazníky. Vodafone má v Česku 3,8 milionu zákazníků. Nedávno firma oznámila, že koupí největšího českého kabelového operátora UPC.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK