Odboráři v ČSOB vyhlásili stávkovou pohotovost

23.05.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. května (ČTK) - Jedna z odborových organizací ČSOB, Moderní odbory (MO), dnes vyhlásila časově neomezenou stávkovou pohotovost. Novinářům to oznámila Ladislava Spielbergerová z MO. Důvodem vyhlášení pohotovosti je podle ní přístup vedení banky k jednání o kolektivní smlouvě, která upravuje pracovní a mzdové podmínky pro zaměstnance. Na klienty banky stávková pohotovost zatím nebude mít dopad. Vyjádření ČSOB ČTK zjišťuje.

\"Chceme konstruktivní přístup ze strany ČSOB. Nelíbí se nám přístup jejího vedení k jednání, který je jednostranný, odmítavý a silový,\" uvedla Spielbergerová. Prvním krokem v rámci pohotovosti podle ní bude snaha o zajištění schůzky odborářů s vedením belgické banky KBC, která je mateřskou společností ČSOB. Služby na pobočkách v tuto chvíli odbory omezovat neplánují.

Vyhlášení stávkové pohotovosti podpořil také Odborový svaz pracovníků peněžnictví a pojišťovnictví prostřednictvím svého předsedy Františka Hupky. Podporu MO vyjádřil na twitteru i předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

O kolektivní smlouvě vyjednává ČSOB s odborovými organizacemi od května 2017. Vedení banky už dříve sdělilo, že MO nesouhlasí s návrhem dvou bodů smlouvy, jež se týkají fungování odborových organizací a finančních podmínek jejich funkcionářů. Podle odborů ale není pravdou, že spor je zejména o podmínkách funkcionářů, ve hře jsou podle MO stále mzdy všech zaměstnanců. V ČSOB působí kromě MO také odboráři z Centrální odborové organizace Praha.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK