Ceny ropy kvůli možnému zvýšení těžby kartelem OPEC klesají

23.05.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 23. května (ČTK) - Ceny ropy dnes klesají. Ropa se dostala do tlaku kvůli možnému zvýšení těžby ropným kartelem OPEC, které má zmírnit nedávný růst ceny a pokrýt propad dodávek z Íránu a Venezuely. Zvyšují se i obavy o další vývoj ekonomického růstu, a tím i poptávky po ropě, kvůli možnému neúspěchu obchodních jednání mezi USA a Čínou.

Kolem 17:00 SELČ cena severomořské ropy Brent klesla o 1,1 procenta na 78,67 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zlevnila o 1,1 procenta na 71,42 dolaru za barel.

Cena ropy v letošním roce již stoupla o téměř pětinu a ropa Brent se dostala až nad 80 dolarů za barel. Může za to hlavně dohoda o snížení těžby mezi Organizací zemí vyvážejících ropu (OPEC) a dalšími těžařskými zeměmi včetně Ruska.

Cenu také ovlivnilo zvyšující se geopolitické napětí, které by mohlo ohrozit globální těžbu v době, kdy by poptávka mohla podle posledních odhadů Mezinárodní úřadu pro energii (IEA) v posledním čtvrtletí letošního roku stoupnout až na 100 milionů barelů denně. Spojené státy obnovují sankce vůči Íránu, který patří mezi přední světové vývozce ropy, a ekonomická krize zdecimovala těžbu ropy ve Venezuele.

Agentura Reuters s odvoláním na informované zdroje uvedla, že OPEC by mohl již v červnu rozhodnout o zvýšení svého těžebního limitu. Důvodem jsou obavy o dodávky z Íránu a Venezuely a nedávná zmínka Washingtonu, zda ceny ropy v současnosti nerostou příliš rychle.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červenec 78,67 79,57 New York - NYMEX WTI červenec 71,42 72,20

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK