Ministerstvo dopravy podalo rozklad k ÚOHS kvůli mýtnému tendru

23.05.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. května (ČTK) - Ministerstvo dopravy podalo rozklad předsedovi Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) k přehodnocení prvoinstančního rozhodnutí, kterým byl nepravomocně zrušen mýtný tendr. Úřad ministra Dana Ťoka (za ANO) rozporuje údajné pochybnosti v mýtném tendru. Ministerstvo to dnes sdělilo ČTK v tiskové zprávě. Antimonopolní úřad oznámil zrušení výběru vítěze v první polovině května, dospěl k závěru, že zadavatel porušil zákon o zadávání veřejných zakázek.

Úřad zrušil tendr ze dvou důvodů. Vedle neurčitosti některých podmínek zakázky se mu nelíbil ani způsob, jakým ministerstvo předávalo zadání tendru jednotlivým uchazečům. Ministerstvo totiž rozesílalo dokumentaci na přepisovatelných flash discích.

Ministerstvo v sedmdesátistránkovém rozkladu uvádí, že použití flash disků pro rozsáhlou dokumentaci stávajícího mýtného systému je zákonné, úřad prý neřešil podstatu změn anonymizované verze datových nosičů. Podle ministerstva by totiž úřad zjistil, že nešlo o věcné změny, ale o nepodstatnosti typu vypuštění záhlaví dokumentu, které nemohly mít vliv na předložené nabídky. \"Úřad pouze stručně uvedl, že již sama skutečnost, že disky nejsou identické, byla způsobilá ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky, což považuje ministerstvo za zcela nesprávný právní závěr,\" napsalo ministerstvo.

Míní také, že uchazečům byl dostatečně vysvětlen předpokládaný rozsah zpoplatnění dálnic a silnic I. tříd k podání nabídky. Podle ministerstva je rozšíření zpoplatnění na silnicích I. třídy v zadávací dokumentaci pevně dané, naopak objektivně stejně jako v předchozím mýtném tendru v roce 2006 nelze na kilometr přesně určit počet všech nově zprovozněných dálnic, na kterém bude vybíráno mýtné. \"U nich jde tedy o předpokládaný odhad zpoplatněných úseků. To jsme již ale řešili s uchazeči při jejich dotazování se k zadávací dokumentaci. Tento fakt antimonopolní úřad při svém rozhodování ale nezohlednil,\" uvedl Ťok.

Ministerstvo dopravy v tendru vybralo konsorcium firem CzechToll ze skupiny PPF miliardáře Petra Kellnera a slovenský SkyToll. S cenou 10,75 miliardy korun měla deset let s použitím satelitní technologie vybírat a spravovat mýtné na dálnicích a silnicích první třídy.

Ministerstvo zároveň namítá podjatost předsedy orgánu dohledu, a to pro jeho \"zavádějící a pravdě neodpovídající mediální sdělení\", kdy komentoval nepravomocné rozhodnutí úřadu ve věci. \"Ministerstvo tak činí pro účely případného přezkumu správními soudy,\" píše se v tiskové zprávě.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK