EK zahájila nové antidumpingové vyšetřování dovozu oceli z Číny

24.05.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 24. května (ČTK) - Evropská komise zahájila nové antidumpingové vyšetřování dovozu ocelářských produktů z Číny. Vyšetřování se týká takzvaných štětovnic - ocelových profilů, které se využívají ve stavebnictví. Úkolem vyšetřování je zjistit, zda čínské firmy tyto výrobky na evropském trhu prodávají za uměle nízké ceny.

Vyšetřování bylo zahájeno na základě stížnosti evropského ocelářského sdružení Eurofer podané na žádost české společnosti Vítkovice Steel a divizí oceláren ArcelorMittal v Polsku a Lucembursku. Stížnost poukazuje na výrazný nárůst čínského exportu prodávaného za uměle nízké ceny.

Vyšetřování by mohlo vést k novým restrikcím na čínskou ocel, což by zvýšilo napětí mezi Pekingem a Bruselem. Evropská unie již nyní uplatňuje řadu antidumpingových opatření na různé druhy čínských ocelářských produktů, upozorňuje agentura Reuters.

Čínské ministerstvo obchodu uvedlo, že nové vyšetřování vážně naruší obchod s ocelí mezi EU a Čínou. \"Lehkomyslné zavádění obchodních restrikcí problémy nevyřeší,\" uvedl šéf odboru ministerstva pro nápravná opatření a vyšetřování v mezinárodním obchodě. Dodal, že případné restrikce poškodí zákazníky v EU.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK