Dolar po zrušení summitu mezi USA a KLDR oslabuje

24.05.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 24. května (ČTK) - Americký dolar dnes na devizovém trhu oslabuje. Reaguje tak na zrušení setkání amerického prezidenta Donalda Trumpa se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. Růst eura však nadále brzdí politická situace v Itálii.

V 17:55 SELČ dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, klesl o 0,2 procenta na 93,79 bodu. Vůči euru dolar oslabil o 0,2 procenta na 1,1725 USD a k jenu o 0,7 procenta na 109,18 JPY. Kurz eura vůči jenu se snížil o půl procenta na 128,05 JPY.

Trump dnes odvolal své setkání se severokorejským vůdcem, které se mělo konat 12. června v Singapuru, přestože KLDR splnila svůj slib a zničila své hlavní jaderné testovací středisko. Za důvod svého rozhodnutí Trump označil Kimovy nedávné projevy s nepřátelskými výpady proti USA. Kimovi také vzkázal, že je připraven se s ním v budoucnu setkat.

Růst dolaru začal ztrácet dech již po středečním zveřejnění zápisu z posledního zasedání měnového výboru centrální banky USA (Fed). Většina členů výboru se domnívá, že další zvýšení úroků je oprávněné, což je v souladu s očekáváním trhu. Zápis však také ukázal, že Fed je ochoten tolerovat po určitou dobu růst inflace nad jeho stanovený cíl, napsala agentura Reuters.

Euro sice dnes posiluje, za celý týden je však na nejlepší cestě vykázat k dolaru pokles již šestý týden za sebou. To by bylo nejdelší ztrátové období od ledna 2015. Euro brzdí obavy z dalšího zpomalení ekonomického růstu v eurozóně, zvláště kvůli současné politické situaci v Itálii, kde vzniká nová vláda.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK