Centeno čeká, že v červnu euroskupina rozhodne o řeckém programu

24.05.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 24. května (zpravodaj ČTK) - Ministři financí eurozóny by měli na svém příštím jednání v červnu odsouhlasit vše potřebné k dokončení řeckého záchranného programu k srpnu, očekává šéf euroskupiny Mario Centeno. Klíčovou podmínkou k tomu, aby se tak stalo, bude podle něj rozhodnutí řecké vlády skutečně realizovat už přislíbené reformy.

Technické dohody ohledně reforem požadovaných pro úspěšné dokončení poslední, už čtvrté revize záchranného programu, dosáhla řecká strana a zástupci mezinárodních věřitelů minulý týden.

Komisař pro hospodářské a finanční záležitosti, daně a cla Pierre Moscovici před novináři uzavření technické dohody ocenil jako zásadní krok k letnímu ukončení programu.

\"Vnímáme jasné závazky řeckých úřadů v první řadě dokončit potřebné kroky ještě před naší další schůzkou,\" podotkl Moscovici. Mnohé podle něj sice zbývá, je ale možné do 21. června věci dokončit.

Ministři financí zemí platících eurem dnes podle Centena také \"orientačně\" diskutovali o možných opatřeních, která by měla Řecku po úspěšném opuštění záchranného programu pomoci s dluhovou zátěží.

\"Naším společným cílem je dlouhodobá udržitelnost řeckého dluhu,\" poznamenal Centeno. Experti by měli do června předložit analýzu, na jejímž základě by měla být případná opatření doladěna. Balík navržených opatření podle Moscoviho bude muset být výrazný, ale zároveň takový, že s ním budou moci souhlasit ostatní země bloku.

\"A základní podmínkou je, že Řecko záchranný program opustí solidním způsobem a dokáže samo opět přilákat investory,\" dodal Moscovici.

Řecko se v roce 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat mezinárodní věřitele o úvěrovou pomoc. V současnosti prochází již třetím záchranným programem, v jehož rámci by během tří let mělo obdržet až 86 miliard eur. Atény doufají, že si po vypršení programu budou schopny zajišťovat potřebné finanční prostředky na dluhopisových trzích.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK