Rusal postižený sankcemi USA požádal Kreml o podporu

24.05.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 24. května (ČTK) - Ruský hliníkárenský gigant Rusal, který zasáhla poslední várka sankcí Spojených států, požádal ruskou vládu, aby koupila část jeho produkce. Uvedla to dnes agentura Reuters s odvoláním na informaci svého zdroje v Kremlu. Firma dnes oznámila, že v jejím čele skončila výkonná ředitelka i sedm členů představenstva. Doufá, že tím přesvědčí Washington, aby sankce zrušil.

Druhý největší producent hliníku na světě a jeho hlavní akcionář oligarcha Oleg Děpipaska se počátkem dubna ocitli na novém sankčním seznamu Spojených států, který je reakcí na údajné vměšování Moskvy do předloňských amerických voleb. Sankce Rusalu ochromily jeho dodavatelský řetězec, odřízly ho od západních finančních trhů a odradily některé zákazníky.

Podle zdroje agentury Děripaska v Kremlu jednal jak o zahájení nákupů hliníku, tak o půjčce pro Rusal od banky Promsvjazbank, která je pod kontrolou ruské centrální banky a má poskytovat finanční prostředky ruským firmám postiženým americkými sankcemi

Děripaska se prý snažil získat podporu i pro automobilku GAZ, další firmu ze svého impéria poznamenanou sankcemi. Podle zdroje byl úvěr pro GAZ už schválen, v případě Rusalu rozhodnutí ještě přijato nebylo.

Ministerstvo financí USA minulý měsíc uvedlo, že zváží zrušení sankcí na Rusal, pokud se Děripaska vzdá jeho kontroly. Rusal dnes sice oznámil sérii změn ve svém vedení, o Děripaskovi se ale nezmínil. Agentura Reuters zjistila, že Rusal se chystá jmenovat nezávislé představenstvo, které dosadí nový manažerský tým.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK