Na co mají v zaměstnání nárok těhotné ženy a matky?

03.09.2020 | , Finance.cz
DANĚ


Končí vám rodičovská dovolená a máte v plánu se vrátit do původního zaměstnání? Anebo naopak nastupujete na mateřskou a bojíte se, že vám šéf nepodrží místo? Podívejte se, na co máte podle zákoníku práce nárok.

Pokud máte pracovní smlouvu na dobu neurčitou a otěhotníte, můžete být v klidu, protože o práci rozhodně nepřijdete. Zaměstnavatel totiž nesmí propustit těhotnou ženu. Něco jiného ale může nastat v případě, kdy je budoucí maminka zaměstnána na dobu určitou. Po vypršení smlouvy pro ni končí ochrana i jakékoliv právní výsady.


Jakou práci nemůže vykonávat těhotná žena?

Těhotné ženy nesmějí vykonávat práci, která je ohrožující pro jejich stav anebo na kterou nejsou kvůli těhotenství způsobilé. Mezi to můžeme zařadit třeba i noční směny, které jsou v tomto případě zakázané. Pokud nějakou z výše zmíněných prací vykonáváte, mějte na paměti, že máte právo na převedení na jinou pracovní pozici. Zaměstnavatel je povinen vám vyhovět. A dále vás také nesmí nutit do přesčasů.

Vyrovnávací příspěvek v těhotenství

Běžně se v případě převedení může stát, že se zaměstnankyně dostane na pracovní pozici, která je hůře platově ohodnocena. Pokud k převedení nedošlo z důvodu vlastního zavinění, náleží jí tzv. vyrovnávací příspěvek, který slouží jako sociální dávka. U těhotných žen se poskytuje nejdéle do 6. týdne před očekávaným termínem porodu. Existují ale i případy, kdy jej matka pobírá až do konce 9. měsíce po porodu. Ale to pouze v případě, kdy pracuje a je u ní ohroženo kojení.

Vyrovnávací příspěvek samozřejmě nedostanete automaticky. Žádost vám v době těhotenství nebo mateřství potvrdí váš gynekolog nebo praktický lékař. Potvrzenou žádost poté odevzdáte svému zaměstnavateli. Pokud by měl vůči tomu námitky, nebojte se obrátit na okresní správu sociálního zabezpečení.

Práce a mateřská dovolená

Při pobírání peněžité pomoci v mateřství si přivydělávat lze, ale jen omezeně. Nesmíte např. u stejného zaměstnavatele vykonávat stejnou práci jako doposud, a to ani na zkrácený úvazek. Může vás ale přidělit na jinou pozici, popř. lze přestoupit k jinému zaměstnavateli, ale pouze s tím, že váš původní s vaším krokem bude souhlasit. 

Návrat do práce po mateřské dovolené, těhotenství v práci

zdroj: Shutterstock

 

Pozastavit budete muset i hlavní výdělečnou činnost. U podnikání, které je pro účely platby sociálního a zdravotního pojištění bráno jako činnost vedlejší, se omezení nekladou.

Přivýdělek a rodičovský příspěvek

Při pobírání rodičovského příspěvku, který přímo navazuje na mateřskou, už máte, co se přivýdělku týče, mnohem více možností. Lze se vrátit do původního zaměstnání, podnikat anebo si najít brigádu. Snad jedinou podmínkou je, že dítě do 2 let věku nesmí být v mateřské školce nebo v jesličkách více jak 92 hodin měsíčně.

Musí vám zaměstnavatel podržet místo?

To závisí na tom, jak dlouhou si zvolíte rodičovskou dovolenou. Ta se standardně domlouvá na 2,3 nebo 4 roky. Zvolenou délku je třeba nahlásit zaměstnavateli. Ten má povinnost podržet vám pracovní místo až do 3 let věku dítěte, což znamená, že 4. rok rodičovské již nejste nijak chráněni. To samé samozřejmě platí i pro tatínky na ,,rodičáku“. V každém případě ale musíte šéfovi nahlásit, že se blíží váš pracovní návrat.

Pokud se vracíte ihned po mateřské, máte nárok na navrácení pracovní pozice, na které jste byla předtím. A to i tehdy, pokud by s vaším záskokem byli nadmíru spokojeni. Jestliže ale přicházíte z rodičovské, nemusíte dostat zpět původní místo. Tak či tak vám ale náleží taková pozice, která odpovídá náplni práce ve smlouvě.

Plno žen na rodičovské dovolené navíc znovu otěhotní. V takovém případě opět nesměji dostat výpověď. Šéf na vás pak bude muset čekat stejně jako v předchozím případě do 3 let věku dalšího potomka.

Nárok na zkrácený úvazek kvůli dětem?

Zvláště ve skandinávských zemích se jedná o naprostou samozřejmost. V Česku ale stále ještě ne. Přesto mají těhotné ženy anebo matky pečující o dítě do 15 let věku nárok o zkrácený úvazek anebo alespoň na úpravu pracovní doby. Zákoník práce říká, že taková žádost může být zamítnuta pouze v případě závažných provozních problémů.

Ženy, které navíc pečují o dítě do 12 měsíců, nesmějí mít přesčasy. Osoby s dětmi do 8 let poté nemusí ani na služební cestu.


Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 13 krát

Články ze sekce: DANĚ