Reuters: OPEC a Rusko zvažují zvýšení těžby ropy o milion barelů

25.05.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dubaj/Moskva/Londýn 25. května (ČTK) - Saúdská Arábie a Rusko jednají o zvýšení produkce ropy kartelu OPEC a některých dalších těžařských zemí asi o milion barelů denně. Agentuře Reuters to řekly zdroje obeznámené se situací. Ruský ministr energetiky Alexandr Novak dnes prohlásil, že se svým saúdskoarabským protějškem Chálidem Fálihem jedná o zmírnění podmínek dohody o omezení těžby.

OPEC se předloni s Ruskem a několika dalšími těžařskými státy dohodl na omezení dodávek na trh o téměř 1,8 milionu barelů denně s cílem snížit nadměrné zásoby ropy a podpořit ceny suroviny. Úroveň zásob už ale klesla do blízkosti cíle OPEC a cena severomořské ropy Brent minulý týden poprvé od listopadu 2014 překročila 80 dolarů za barel.

Podle zdrojů navíc v dubnu rozsah omezení těžby dosahoval 152 procent dohodnuté úrovně.

\"Cílem rozhovorů je nyní snížit plnění dohody na 100 procent,\" uvedl jeden ze zdrojů. Představitelé OPEC a dalších těžařských zemí budou jednat 22. a 23. června ve Vídni, kde by mělo padnout konečné rozhodnutí.

Dnes dopoledne se cena Brentu pohybovala pod 78 dolary za barel, zatímco americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) byla těsně nad 70 dolary za barel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK