Ceny ropy klesají kvůli možnému zmírnění dohody o snížení těžby

25.05.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 25. května (ČTK) - Ceny ropy dnes prudce klesají. Reagují tak na zprávu, že Saúdská Arábie a Ruskou jsou připravené zmírnit dohodu o snížení těžby, která způsobila růst cen ropy na nejvyšší hodnoty od roku 2014.

Kolem 18:00 SELČ cena severomořské ropy Brent klesla o 3,1 procenta na 76,34 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zlevnila o 4,1 procenta na 67,84 dolaru za barel.

Ministři pro energetiku Ruska a Saúdské Arábie se setkali v Petrohradu, aby zde před plánovaným červnovým zasedáním ropného kartelu Organizace zemí vyvážejících ropu přezkoumali podmínky globální dohody o snížení těžby, která vstoupila v platnost před 17 měsíci. Podle zdrojů agentury Reuters jednali ministři spolu s jejich protějškem ze Saúdské Arábie o zvýšení těžby až o jeden milion barelů denně.

Díky dohodě o snížení těžby mezi OPEC a dalšími předními producenty se dodávky ropy na trhy výrazně snížily, což podpořilo ceny ropy. Ta se za dobu platnosti dohody téměř zdvojnásobila. Současný prudký růst ceny, podpořený také propadem těžby ve Venezuele a rozhodnutím USA odstoupit od jaderné dohody s Íránem, však současně může ohrozit ekonomický růst v zemích, které jsou velkými konzumenty této suroviny, jako Čína a Indie, napsala agentura Reuters.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červenec 76,34 78,79 New York - NYMEX WTI červenec 67,84 70,71

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK