Německý institut DIW zhoršil výhled růstu ekonomiky

13.06.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 13. června (ČTK) - Německý hospodářský institut DIW zhoršil svůj výhled růstu vývoje německé ekonomiky pro letošní rok o půl procentního bodu na 1,9 procenta. Příští rok má hrubý domácí produkt (HDP) stoupnout o 1,7 procenta, což je o 0,2 procentního bodu méně, než DIW doposud předpokládal. Důvodem ke zhoršení odhadu je nečekaně slabý začátek letošního roku a rizika ze zahraničí, jako jsou obavy z nové italské vlády a obchodní konflikt se Spojenými státy.

Nejistý podnikatelský výhled způsobuje, že firmy po celém světě omezují své investice. To pak brzdí růst německého vývozu, dodal DIW.

Situace v Itálii, kde po dlouhé době vznikla nová vláda tvořená populistickými stranami, vyvolala obavy ze vzkříšení dluhové krize v eurozóně. Americký prezident Donald Trump pak hrozí zavedením cel na dovoz aut, když nedávno rozhodl o uvalení cen na dovoz ocele a hliníku.

Spolkové ministerstvo hospodářství ve své dnešní měsíční zprávě uvedlo, že ekonomický růst Německa ztrácí rychlost a výhled zhoršuje zesilující se obchodní spor a rizika spojená s novou italskou koaliční vládou. Ekonomický růst by však podle něj měl pokračovat. Soukromá spotřeba zůstává silná a vývoz robustní, protože Německo vyváží širokou škálu produktů na velké množství trhů.

Ministr hospodářství Peter Altmaier v úterý uvedl, že vláda zatím navzdory obchodnímu napětí, které vyplulo na povrch po víkendovém summitu skupiny sedmi největších průmyslových zemí světa G7, nezmění svoji růstovou prognózu. Podle té se má HDP letos zvýšit o 2,3 procenta a příští rok o 2,1 procenta, napsala agentura Reuters.

Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých podniků. V celém loňském roce HDP Německa vzrostl o 2,2 procenta, což bylo nejprudší tempo za šest let.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK