Plzeňský AM-CME dodá ocelové díly britské zbrojovce BAE Systems

13.06.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 13. června (ČTK) - Britská zbrojovka BAE Systems podepsala dohodu s plzeňským podnikem AM-CME, celosvětovým dodavatelem ocelových dílů. Dceřiná firma AM-CME Strojírny Soběslav bude dodávat mechanické komponenty pro program švédské armády na modernizaci minometného systému na bojových vozidlech pěchoty CV90. Bude se také podílet na výrobě vozidel CV90 v případě, že si je česká vláda vybere v chystaném tendru na výměnu současných vozů, řekl ČTK mediální zástupce BAE Systems Jakub Splavec. Výši kontraktu firmy neuvedly.

\"BAE Systems tak pokračuje v rozšiřování spolupráce s českým průmyslem, který se tak ještě více zapojuje do podpory nabídky transportérů CV90 pro český stát,\" uvedl Splavec. BAE Systems už spolupracuje s několika českými podniky, včetně VOP CZ, který integruje a dodává vyspělé obranné systémy. Na výrobě zaměřovací technologie pro bojová vozidla CV90 se bude podílet také přerovská společnost Meopta-optika.

AM-CME bude dodávat komponenty pro minometný systém Mjölner, který bude integrován na podvozek 40 transportérů CV90 používaných švédskou armádou. Na tuto zakázku uzavřela BAE Systems smlouvu také s českým výrobcem Ray Service, který bude pro tento program vyvíjet a vyrábět kabelové svazky. Program Mjölner je teď ve fázi interního ověřování. Letos na podzim budou vozidla dodána švédskému úřadu pro vyzbrojování k závěrečnému posouzení.

\"Smlouva (s AM-CME) je jen začátkem cesty, která může v budoucnu vést k mnoha dalším příležitostem, zejména pokud si česká vláda vybere CV90,\" uvedl viceprezident švédské divize BAE Systems Hägglunds Peter Nygren.

AM-CME se zaměřuje na výrobu a zajišťování kvalitních výrobků z oceli pro průmysl a strojírenství. Její výrobky se uplatnily na spalovně odpadů na Havaji, ve výrobě trubek v USA, ve vodní elektrárně v Kanadě, v argentinských hutích, na ropných plošinách u Nového Zélandu a Norska, ve zlatých dolech v jižní Africe i ve výrobě letadel v Číně. Kromě celé Evropy dodává také do Ruska, Číny, Indie a na Blízký východ.

Česká armáda chce obměnit dosluhující bojová vozidla pěchoty BVP-2 sovětské výroby z první poloviny 80. let minulého století. Plánuje nakoupit přes 200 nových vozů za zhruba 50 miliard korun. Armáda loni v létě prověřovala pětici vozidel od čtyř výrobců, která by mohla starší vozidla v českém vojsku nahradit. Dosluhujících BVP-2 má armáda asi 400.

CV90 slouží v ozbrojených silách Dánska, Estonska, Finska, Norska, Švédska, Švýcarska a Nizozemska. Nové CV90 MkIV nabízí například zvýšený výkon motoru a vylepšené bojové schopnosti. Modernizovaný pásový stroj představil výrobce letos v lednu v Londýně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK