Ceny ropy se po zprávě o zásobách v USA začaly zvyšovat

13.06.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 13. června (ČTK) - Ceny ropy dnes zastavily počáteční pokles a vydaly se vzhůru. Reagují tak na zprávu o stavu zásob v USA, která ukázala, že zásoby ropy klesly víc, než se čekalo. Snížily se rovněž zásoby benzinu a destilátů.

Cena severomořské ropy Brent krátce po 17:00 SELČ přidávala zhruba 0,8 procenta na 76,46 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu vykazovala růst o 0,2 procenta na 66,48 dolaru za barel.

Americký vládní Úřad pro energetické informace (EIA) uvedl, že zásoby ropy v uplynulém týdnu v USA klesly o 4,1 milionu barelů, zatímco analytici čekali snížení jen o 2,7 milionu barelů. Zpráva také ukázala, že poptávka po benzinu byla rekordní.

Ceny ropy dnes nejprve klesaly kvůli zprávám o růstu těžby v USA a kvůli očekávání, že Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a další producenti by mohli zmírnit dohodu o omezování těžby. Na trh by se tak dostalo více suroviny. OPEC by měl o těžbě jednat příští týden ve Vídni, schůzky se mají zúčastnit i další producentské země mimo kartel.

OPEC se předloni ve snaze snížit nadměrné zásoby ropy a podpořit cenu suroviny dohodl, že omezí těžbu o 1,2 milionu barelů denně. K ujednání se připojily i některé další významné těžařské země v čele s Ruskem a slíbily produkci snížit o dalších 558.000 barelů denně. Saúdskoarabský ministr energetiky Chálid Fálih a jeho ruský protějšek Alexandr Novak ale v květnu uvedli, že jejich země jsou připraveny restrikce zmírnit.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent srpen 76,46 75,88 New York - NYMEX WTI červenec 66,48 66,36

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK