ECB by mohla oznámit ukončení programu nákupů dluhopisů

14.06.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Riga 14. června (ČTK) - Rada guvernérů Evropské centrální banky (ECB) se dnes bude zabývat měnovou politikou a mohla by také rozhodnout o ukončení svého rozsáhlého programu nákupů dluhopisů. Většina analytiků očekává, že ECB již po dnešním zasedání naznačí, že program ukončí ještě letos. Část z nich se ale podle agentury Reuters domnívá, že k oznámení o ukončení programu ECB přistoupí až na červencovém zasedání.

Odchod ze stimulačního programu bude zřejmě rozfázován do několika kroků. ECB by mohla začít omezovat nákupy po zářijovém zasedání a zcela je ukončit v prosinci. Ukončení programu přitom bude mít dalekosáhlé dopady na celou ekonomiku - od střadatelů, kteří na vkladech dlouhodobě prodělávají kvůli nízkým úrokovým sazbám, až po zadlužené vlády evropských zemí.

ECB nakupuje od bank dluhopisy vlád a firem v objemu 30 miliard eur (zhruba 771 miliard Kč) měsíčně. Nákupy mají pokračovat nejméně do konce září a případně i déle, jestliže to bude nutné. Do konce loňského roku ECB nakupovala dluhopisy v objemu 60 miliard eur a předtím objem jejich nákupů činil až 80 miliard eur měsíčně.

ECB spustila program nákup dluhopisů v roce 2015. Cílem bylo napumpovat do ekonomiky nové peníze, a zvýšit tak inflaci k dvouprocentnímu cíli banky. Program pomohl také udržet nízko náklady na úvěry pro evropské vlády a zvýšil ceny aktiv jako jsou akcie, dluhopisy a reality.

Dnešní zasedání Rady guvernérů se koná v lotyšské metropoli Rize. Rada jednou ročně zasedá mimo své sídlo ve Frankfurtu nad Mohanem, aby tak zdůraznila svou úlohu panevropské instituce. Guvernér lotyšské centrální banky Ilmárs Rimšévičs je od února vyšetřován kvůli podezření z korupce, obvinění ale odmítá.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK