ČSÚ dnes bude informovat o stavu české ekonomiky

14.06.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. června (ČTK) - Předseda Českého statistického úřadu Marek Rojíček bude dnes na tiskové konferenci informovat o tom, jak roste hrubý domácí produkt Česka a co táhne jeho růst. Dalším tématem bude nedostatek zaměstnanců na trhu práce a vývoj cen nemovitostí v Praze a zbytku ČR.

Česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí zpomalila meziroční růst na 4,4 procenta z 5,5 procenta v loňském čtvrtém čtvrtletí. Mezičtvrtletně vzrostl hrubý domácí produkt o 0,4 procenta. Hlavním faktorem růstu české ekonomiky byly rychleji rostoucí investiční výdaje, podpořené nadále rostoucí spotřebou domácností. Zároveň má ČR nejnižší nezaměstnanost v rámci EU, když podle údajů Úřadu práce v květnu klesla na tři procenta.

V případě vývoje cen nemovitostí například Česká národní banka v úterý konstatovala, že ceny nemovitostí v Česku rostly po většinu roku 2017 nejrychleji v celé Evropské unii, v průměru o 16 procent. Podle odhadů ČNB se tak se zvyšuje nadhodnocení cen bytů, které ke konci roku 2017 činilo zhruba 14 procent.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK