Vyšetřování vedení VW kvůli manipulaci s trhem má skočit letos

14.06.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Braunschweig 14. června (ČTK) - Vyšetřování vedoucích pracovníků automobilového koncernu Volkswagen podezřelých z manipulace s trhem by mělo být uzavřeno do konce letošního roku. \"Rozhodnutí nemusí nutně znamenat obvinění, může znamenat uzavření řízení,\" uvedl na dnešní tiskové konferenci Klaus Ziehe ze státního zastupitelství v severoněmeckém Braunschweigu.

Prokurátoři zkoumají, zda čelní představitelé společnosti Volkswagen včas informovali investory o velikosti případných pokut, kterým automobilka čelila kvůli podvádění při testech emisí ve Spojených státech. Vyšetřování má zjistit, kdy si výkonný management firmy poprvé uvědomil skutečnosti spojené s emisními podvody a kdy o potenciálních finančních škodách informoval investory. Německé zákony o cenných papírech vyžadují, aby společnosti zveřejňovaly jakékoli tržně citlivé zprávy včas.

Ve středu prokuratura vyměřila koncernu kvůli emisnímu podvodu pokutu ve výši jedné miliardy eur (téměř 26 miliard Kč). Volkswagen uvedl, že pokutu přijímá, a přiznává se tak ke své zodpovědnosti. Podle agentury Reuters jde o jednu z nejvyšších pokut, jakou kdy německé úřady některému podniku vyměřily.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK