Fortum má souhlas EU a Ruska ke koupi podílu v Uniperu

15.06.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel/Frankfurt nad Mohanem 15. června (ČTK) - Finská energetická společnost Fortum může koupit podíl 46,65 procenta v německé energetické skupině Uniper od firmy E.ON. Obchodu dnes dala zelenou Evropská komise. Souhlas rovněž vyjádřil ruský Úřad pro hospodářskou soutěž (FAS), který povolil koupi až 50procentního podílu. Transakce v hodnotě 3,8 miliardy eur (97,5 miliardy Kč) se podle dnešního oznámení finské firmy uskuteční do 27. června.

Ruský úřad souhlas udělil s tím, že firma nesmí bez podstatných důvodů zvyšovat ceny na velkoobchodním trhu elektřiny. Evropská komise podmínky nestanovila.

\"Navrhovanou fúzi můžeme schválit zvláště kvůli vysoké míře vzájemného propojení mezi různými státy v severské oblasti a protože ve švédské energetice je značná rezervní kapacita,\" prohlásila komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová.

Společnost Uniper se obchodu bránila. Argumentovala tím, že sloučení nedává smysl, když finská firma je zaměřená na čisté technologie, zatímco v Uniperu hrají hlavní roli elektrárny spalující plyn a uhlí, napsala agentura Reuters.

Uniper se od společnosti E.ON v minulosti oddělil a zahrnuje její bývalé aktivity v oblasti konvenční výroby elektřiny a obchodů s elektřinou. Má širokou škálu majetku, který je pro Fortum velmi cenný, například vodní a jaderné elektrárny ve Švédsku a elektrárny v Rusku. Kontroluje tam energetickou firmu Unipro PJSC.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK