Společnosti Granitol loni klesly tržby, zisk měla ale vyšší

18.06.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moravský Beroun (Olomoucko) 18. června (ČTK) - Společnosti Granitol, přednímu tuzemskému výrobci fólií, tašek a obalů, loni klesly tržby meziročně o 1,5 procenta z 1,2 miliardy korun v roce 2016 na 1,182 miliardy korun. Firma z Moravského Berouna na Olomoucku ale v roce 2017 zvýšila čistý zisk o 23 procent na 41 milionů korun z předloňských 33,4 milionu korun. ČTK dnes informaci získala z výroční zprávy Granitolu, který dodává výrobky pro potravinářství, stavebnictví, zemědělství, chemický průmysl a produkci hygienických potřeb.

\"Investiční a inovační aktivity byly jedním z faktorů, které nám umožnily nabízet výrobky s vyššími užitnými vlastnostmi, a tím dosáhnout meziročního navýšení hospodářského výsledku,\" uvedl ve výroční zprávě ředitel Granitolu Jaroslav Fibichr.

Granitol loni exportoval zhruba 45 procent produkce. \"Z hlediska teritoriálního se nám podařilo navyšovat prodeje do východní Evropy, a to především do Rumunska, Polska a Srbska. Menší meziroční prodeje jsme pak realizovali do Rakouska a Ruska,\" podotkl Fibichr.

Společnost loni zvýšila prodej výrobků z nových výrobních linek. Prodej smršťovacích fólií vzrostl o 51 procent a potištěných fólií o 11 procent. \"Naopak menší prodeje jsme realizovali u svařovaných výrobků. Nejvíce, o 19 procent, poklesl prodej košilkových tašek. V tomto případě se již začíná projevovat regulace EU,\" upozornil Fibichr.

Granitol se potýkal s vysokou fluktuací zaměstnanců. Odchozí zaměstnance se podle Fibichra i v době nízké nezaměstnanosti dařilo nahrazovat novými pracovníky. Granitol loni zaměstnával v průměru 308 pracovníků, o rok dříve jich bylo 317.

\"Potřebné doplnění stavu se však nepodařilo. Na neobsazené pozice, které nejsou náročné na zaškolování, jsme využívali agenturní pracovníky. Ve druhé polovině roku byly do pracovního poměru přijati zahraniční pracovníci, ale nepodařilo se je stabilizovat,\" komentoval vývoj počtu zaměstnanců Fibichr.

Granitol předloni zahájil stavbu výrobní haly, která má plochu 3000 metrů čtverečních a bude v ní moci být instalováno až sedm výrobních linek na výrobu fólií pro potraviny. První linka byla zprovozněna v závěru roku 2016 a loni přibyly další dvě výrobní technologie. \"Oba nové stroje umožnily rozšířit portfolio nabízených výrobků s vyšší přidanou hodnotou a uvést inovované výrobky na trh,\" uvedl Fibichr.

V roce 2016 Granitolu klesly tržby meziročně o pět procent na 1,2 miliardy korun. V roce 2015 firma utržila z 1,266 miliardy korun. Granitol předloni ale zvýšil čistý zisk o 18 procent na 33,4 milionu korun. Stoprocentním akcionářem firmy je lucemburská firma BGA.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK