Babiš: Návrh rozpočtu EU na příští období je pro ČR nepřijatelný

18.06.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pardubice 18. června (ČTK) - Návrh rozpočtu Evropské unie na příští programovací období je pro českou vládu nepřijatelný, řekl dnes premiér Andrej Babiš (ANO) novinářům v Pardubicích. \"Je nedokonalý stejně jako ten na současné období,\" prohlásil. Evropa podle něj Česku nadiktovala na léta 2014 až 2020 programy, kde je velká část peněz vyčleněna na sociální oblast, ale ty se nedaří vyčerpat.

\"Návrh evropského rozpočtu je pro nás naprosto nepřijatelný. V tom, že se Brusel znovu snaží prosazovat tyto představy a my potřebujeme dostat peníze do investic. Proto mapujeme investiční potřeby a chceme vyjednávat na další období 2021 a dál, aby se peníze skutečně našly, aby se to neztratilo na nějakých rekvalifikacích, školeních a tak dále,\" řekl Babiš.

Například ministerstvo práce a sociálních věcí má v současném programovém období vyčleněno z evropských fondů 58 miliard korun. Podle Babiše by ale peníze byly spíše potřeba na investice ve zdravotnictví a školství. \"Budeme se snažit peníze v rámci programů MPSV a MŠMT dostat z českého rozpočtu, ale ty evropské by měly jít do investic, aby byly hmatatelné, abychom viděli, kde jsou,\" řekl Babiš.

Na větší příliv investic apeloval i hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD). Zdůraznil, že v regionu je třeba dokončit obchvat Chrudimi, postavit obchvaty Svitav, Pardubic, Vysokého Mýta a Litomyšle. \"Podstatné je také systémové řešení obnovy financování nemovitého majetku ve zdravotnictví. Úhradové mechanismy řeší obnovu technologií, mzdy a platy, ale bohužel ne obnovu areálů okresních a krajských nemocnic,\" uvedl Netolický.

Hejtmanství připravuje investiční projekty ve zdravotnictví zhruba za dvě miliardy korun. Vybudovat chce zejména centrální urgentní příjmy v nemocnicích v Pardubicích a Ústí nad Orlicí. \"To je nad rámec našich finančních možností, byť se snažíme investovat. Tyto obrovské investice pro nás znamenají zadlužování,\" dodal hejtman.

Pavel Dosoudil ktp

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK