Ropa před schůzkou OPEC zdražuje, vliv mají také obchodní spory

18.06.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 18. června (ČTK) - Ceny ropy zahájily týden výraznými výkyvy, odpoledne se ale vydaly vzhůru. Vliv na ně má jednak nadcházející schůzka Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), jednak dopady oznámených čínských cel na dovoz vybraných produktů z USA, což se má týkat i ropy. Od schůzky OPEC se pak očekává, že členské země se dohodnou na zvýšení objemu dodávek na trh.

Severomořská ropa Brent přidávala kolem 18:00 SELČ zhruba 1,5 procenta na 74,52 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI si připisovala 0,2 procenta na 65,17 USD.

OPEC, kde má hlavní slovo Saúdská Arábie, a někteří jeho spojenci z řad velkých producentů ropy včetně Ruska omezují od začátku loňského roku těžbu, aby podpořili růst cen. Na vídeňském schůzce 22. července budou jednat o další strategii. Očekává se, že Saúdové a Rusko se zasadí o opětovné zvýšení produkce.

Americký prezident Donald Trump minulý týden rozhodl o uvalení cel ve výši 25 procent na čínské zboží, jehož roční dovoz představuje 50 miliard USD. Peking bezprostředně oznámil, že chystá opatření obdobných rozměrů a intenzity, cla hodlá zavést na dovoz některých surovin z USA včetně ropy. Čína je jedním z významných odběratelů americké ropy.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent srpen 74,52 73,44 New York - NYMEX WTI červenec 65,17 65,06

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK