Slovenské ministerstvo mírně snížilo výhled růstu HDP

19.06.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 19. června (zpravodaj ČTK) - Slovenské ministerstvo financí mírně snížilo výhled letošního růstu domácí ekonomiky na 4,1 procenta z dosavadního odhadu 4,2 procenta. Úřad také očekává nejrychlejší růst mezd od globální hospodářské krize a snižování nezaměstnanosti na nová minima. Nejnovější prognózu zveřejnilo ministerstvo dnes.

Hospodářství pětimilionového Slovenska podle ministerstva letos podpoří hlavně spotřeba domácností a soukromé investice. V ekonomice by v době rekordně nízké nezaměstnanosti a nedostatku kvalifikované pracovní síly mělo vzniknout více než 40.000 nových pracovních míst.

\"V příštím roce bude ekonomický růst kulminovat, štafetu tahouna převezme export automobilového průmyslu,\" uvedlo ministerstvo, které pro rok 2019 odhadlo tempo růstu hrubého domácího produktu Slovenska na 4,5 procenta.

Vývoz zboží a služeb ze Slovenska v příštím roce ovlivní náběh produkce v nové továrně automobilky Jaguar Land Rover, která by měla zahájit výrobu ve druhém letošním pololetí, a také nárůst produkce v bratislavském závodě automobilky Volkswagen.

V dalších letech úřad očekává postupné zvolnění tempa hospodářského růstu Slovenska na 3,3 procenta v roce 2021.

Slovenské ministerstvo financí počítá s letošním růstem průměrné mzdy na Slovensku, která zaostává za vyspělými zeměmi i za Českou republikou, až o 5,8 procenta. Podobným tempem by se měly výdělky zaměstnanců zvyšovat i v dalších třech letech.

Vyšší platy spolu se zdražením potravin letos podle prognózy ministerstva přispějí ke zrychlení inflace na 2,5 procenta z loňských 1,3 procenta.

Případné zvýšení amerických cel na dovoz automobilů v rámci ochranářských opatření Spojených států by podle slovenského ministerstva financí mělo ze států EU největší vliv právě na Slovensko, které je v přepočtu na obyvatele největším výrobcem aut na světě, byť dopady na ekonomiku země by nebyly výrazné. Vývoz automobilů do USA se na slovenském HDP podílí 1,7 procenty, což je nejvíce ze všech zemí evropské osmadvacítky. Ekonomové slovenského ministerstva financí spočítali, že například 25procentní clo na dovoz automobilů do USA by ovlivnilo tempo růstu HDP Slovenska o 0,11 procentního bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK