Nezaměstnanost na Slovensku dosáhla nového minima 5,37 procenta

19.06.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 19. června (zpravodaj ČTK) - Míra nezaměstnanosti na Slovensku v květnu klesla na nové minimum v novodobé historii země 5,37 procenta. Oproti dubnu, kdy činila 5,42 procenta, se ale snížila jen mírně. Informovalo o tom dnes slovenské ústředí práce, sociálních věcí a rodiny, které v zemi řídí úřady práce.

Situace na slovenském trhu práce se zlepšuje nepřetržitě od léta roku 2016. Nezaměstnanost v zemi pod Tatrami je ale dlouhodobě vyšší než v České republice, kde v květnu dosáhla tří procent.

Počet registrovaných nezaměstnaných, kteří mohli okamžitě nastoupit do práce, v květnu na Slovensku klesl oproti dubnu o více než 1500 na 148.090 lidí. Proti loňsku ubylo 52.301 nezaměstnaných. Do zmiňované skupiny nezaměstnaných nejsou zahrnuti ti uchazeči o práci, kteří se sice registrovali na úřadech práce, ale byli na konci května například nemocní nebo se účastnili různých vzdělávacích programů.

Úřady práce na Slovensku evidovaly ve sledovaném období téměř 81.000 neobsazených pracovních pozic u zaměstnavatelů. Podniky na Slovensku, které si již delší dobu stěžují na nedostatek kvalifikované pracovní síly a oproti minulosti zaměstnávají více cizinců, hledají zaměstnance hlavně na různá dělnická místa.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK