Ropa kvůli obchodním sporům zlevňuje, trh čeká růst těžby v OPEC

19.06.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 19. června (ČTK) - Ceny ropy dnes na trzích klesají v očekávání, že Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) na nadcházejícím zasedání rozhodne o zvýšení těžby. Neméně podstatným faktorem na trhu je ale také eskalace obchodního napětí mezi Spojenými státy a Čínou, což vede k výprodeji aktiv na mnoha trzích.

Severomořská ropa Brent kolem 18:00 SELČ ztrácela zhruba 0,6 procenta na 74,90 USD za barel. Americká lehká ropa WTI odepisovala asi 1,4 procenta a prodávala se za 64,90 USD.

Rusko a Saúdská Arábie prosazují, aby kartel OPEC a jeho spojenci od července výrazně zvýšili těžbu ropy. Zdůvodňují to snahou pokrýt rostoucí poptávku a nahradit výpadek zásobování z Venezuely a z Libye. Několik členů kartelu včetně Íránu je ale proti. Na trhu se ale šíří přesvědčení, že první skupina zemí bude mít v pátečním jednání převahu.

Spojené státy a Čína si navzájem hrozí dovozními cly, mezi jiným se mají týkat i ropy. Kvůli eskalaci konfliktu se čínské akcie propadly na nejnižší úroveň za téměř rok, pod tlakem jsou také akciové burzy v Evropě i ceny surovin jako je měď a hliník.

Trhy bedlivě sledují, zda Čína splní hrozbu a uvalí cla na dovoz ropy z USA. Podle údajů Thomson Reuters Eikon se hodnota dodávek ropy z USA do Číny zvýšila od počátku loňského roku asi ze 100 milionů dolarů měsíčně na současnou téměř jednu miliardu USD. Konzultační společnost Wood Mackenzie v této souvislosti poznamenala, že Spojené státy těžko najdou alternativu za tak velký trh, jakým je Čína. Ta se na exportu ropy z USA podílí asi 20 procenty.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent srpen 74,92 75,34 New York - NYMEX WTI červenec 64,91 65,85

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK