Reuters: Rusko se připravuje na zvýšení těžby ropy

19.06.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 19. června (ČTK) - Plány vývozu ruské ropy na červenec až září a zvýšení provozu rafinerií naznačují, že Rusko se ještě před schůzkou se zástupci Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) připravuje na zvýšení těžby od příštího měsíce. Upozornila na to dnes agentura Reuters. Ruský ministr energetiky Alexandr Novak pak novinářům řekl, že se na jednání s OPEC a dalšími producenty chystá navrhnout zvýšení těžby. Na jednání ve Vídni se bude jednat o dohodě o omezení těžby.

Kartel OPEC a další přední světoví těžaři ropy mimo kartel se mají setkat koncem tohoto týdne ve Vídni, aby jednali o případném zvýšení produkce po více než roce a půl koordinovaného snižování těžby. V rámci dohody o omezení produkce se tyto země dohodly na omezení těžby zhruba o 1,8 milionu barelů denně. Jejich krok pomohl ke zvýšení cen ropy o téměř 20 dolarů za barel, v poslední době se však stále častěji objevují výzvy k přehodnocení dohody.

Podle nejnovějších plánů ministerstva energetiky se má vývoz a tranzit ropy z Ruska zvýšit ve třetím čtvrtletí na 63,34 milionu tun z plánovaných 62,45 milionu tun ve druhém čtvrtletí. To představuje zvýšení asi o 20.000 barelů denně. Samo o sobě to není moc, zvýšení ale přichází současně s plány na zvýšení produkce rafinerií ve třetím čtvrtletí o 2,2 milionu tun. Zvýšení vývozu i produkce rafinerií obvykle vyžaduje i zvýšení těžby.

Rusko v rámci dohody slíbilo, že proti říjnu 2016 sníží těžbu o 300.000 barelů denně. V posledních třech měsících však překročilo svoji kvótu. V květnu těžilo v průměru 10,97 milionu barelů denně, což je o 20.000 barelů více, než se zavázalo.

Ministr Novak uvedl, že na schůzce ve Vídni navrhne zvýšení těžby o 1,5 milionu barelů denně. \"Trh roste, poptávka (po ropě) roste a my už na trhu vidíme rovnováhu,\" prohlásil. Neupřesnil však, o kolik by Rusko mohlo zvýšit svou těžbu s tím, že to bude záviset na kapacitě jednotlivých společností. Dodal, že podle něj by bylo rozumné ve třetím čtvrtletí, kdy je poptávka po ropě nejvyšší, zvýšit těžbu a v září se znovu setkat a zhodnotit, jak trh reagoval.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK