Akcie v USA kvůli obavám z obchodní války klesly, jen posílil

19.06.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 19. června (ČTK) - Americké akcie dnes výrazně oslabily a index Dow Jones se propadl do ztrát i od počátku letošního roku. Může za to eskalace obchodního sporu mezi Spojenými státy a Čínou.

Index Dow Jones v závěru obchodování klesl o 287,26 bodu, tedy 1,15 procenta, na 24.700,21 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 oslabil o 11,18 bodu, neboli 0,4 procenta, na 2762,57 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se snížil o 21,44 bodu, čili 0,28 procenta, na 7725,58 bodu.

Americký prezident Donald Trump, který minulý týden rozhodl o uvalení cel ve výši 25 procent na čínské zboží v objemu 50 miliard USD ročně, v pondělí pohrozil dalšími cly. Tentokrát uvedl, že uvalí desetiprocentní cla na vybrané čínské zboží, jehož roční dovoz do USA dosahuje hodnoty 200 miliard USD. Čínské ministerstvo obchodu následně pohrozilo ráznou odvetou a obvinilo Spojené státy z rozpoutávání obchodní války.

\"Expandující obchodní válka se stává skutečností a výsledkem jsou akcie pod tlakem. Kromě několika defenzivních titulů, které zastiňují ostatní, je na trhu skutečná nervozita,\" komentoval údaje ekonom Spartan Capital Securities Peter Cardillo.

Výrazné ztráty dnes opět zaznamenaly společnosti s významnými obchodními aktivitami v Číně, v čele s výrobcem letadel Boeing a výrobcem stavebních a těžebních strojů Caterpillar. Ztráty zaznamenali i výrobci čipů, jejichž velká část příjmů rovněž pochází z Číny. Oslabila i logistická skupina FedEx, která má dnes po uzavření trhů zveřejnit výsledky hospodaření. Naopak posilovaly akcie firem, které vyplácejí vysoké dividendy, včetně energetických, telekomunikačních či realitních firem, napsala agentura Reuters.

Obavy z obchodní války, které posílila hrozba dalších amerických cel na čínské zboží, přiměla dnes investory k nákupu měn považovaných za méně rizikové. Na devizovém trhu tak byl zájem hlavně o japonský jen a švýcarský frank. Nervozita však pomohla i k růstu dolaru ke koši měn.

Japonský jen vůči dolaru posílil o půl procenta na 110,03 JPY a k euru o 0,8 procenta na 127,43 JPY. Dolar vůči euru vzrostl o 0,4 procenta na 1,1581 USD. Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, se zvýšil o 0,3 procenta na 95,04 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK