Německá Deutsche Bank zaplatí v USA pokutu 205 milionů dolarů

20.06.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 20. června (ČTK) - Německý finanční ústav Deutsche Bank zaplatí ve Spojených státech pokutu 205 milionů dolarů (4,6 miliardy Kč), protože umožnil nepoctivé obchody na devizovém trhu. Úřad finančních služeb (DFS) státu New York dnes oznámil, že banka v letech 2007 až 2013 pochybila při kontrole devizových obchodů, čímž obchodníkům umožnila manipulovat s kurzy a zneužívat důvěry zákazníků.

Americké regulační orgány věděly o nedostatcích v kontrole a technologiích už dlouho. Deutsche Bank byla v posledních letech opakovaně sankcionována za různé prohřešky, včetně nedodržování takzvaného Volckerova pravidla. To bankám omezuje možnost obchodovat na finančních trzích na vlastní účet.

Deutsche Bank v reakci oznámila, že pokuta bude plně poryta z bankovních rezerv.

Německá banka není sama, která se stala terčem sankcí v rámci dřívějšího celosvětového prověřování manipulace s devizovými kurzy. Vyšetřování již vyústilo v pokuty v celkové výši zhruba deseti miliard dolarů (zhruba 220 miliard Kč) pro Bank of America, Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ, BNP Paribas, Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Morgan Stanley, Royal Bank of Canada, Société Générale, Standard Chartered a UBS.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK