Co ovlivňuje výši úroku a RPSN u půjček?

25.06.2018 | , Dotfox
Komerční sdělení


Výši úrokové sazby a roční procentní sazby nákladů ovlivňuje celá řada faktorů. Pokud se v blízké době chystáte vzít si například půjčku, je nejvyšší čas zjistit, jak na prezentovaná čísla koukat a jakým způsobem je dokážete změnit.

Snížení sazeb neočekávejte

Největší vliv na úroky má aktuální ekonomická situace. Tu musíte jako běžný člověk akceptovat stejně jako fakt, že v blízké době s největší pravděpodobností k poklesu úrokových sazeb nedojde. Naopak se očekává jejich růst. O to větší pozornost byste měli věnovat srovnání finančních produktů a správnému načasování. Půjčka peněz se i v případě menšího růstu sazeb a dalších změn na trhu může nesympaticky prodražit.

Kolik a na co si chcete půjčit?

Opravdu dobře promyslet, kolik a na co si potřebujete půjčit, je v kontextu hledání nejvýhodnější nabídky opravdu klíčové. Neúčelové půjčky jsou zpravidla dražší než účelové. Důkazem je kontrast hypoték, klasických spotřebitelských půjček a nebankovních půjček bez nutnosti dokládat příjmy. Procenta provázející úvěr dokáže rozpohybovat také to, kolik si chcete půjčit. U velkých půjček je běžné preferovat více splátek s delší dobou splatnosti. Úroková sazba je v takových případech nižší, což však neznamená, že si banka nepřijde na své.

RPSN jako ukazatel výhodnosti

Jak při srovnání nabídek odhalit tu nejlepší? Ukazatelem výhodnosti je RPSN – roční procentní sazba nákladů. RPSN prezentuje podíl z dlužné částky, kterou jako spotřebitel zaplatite za období jednoho roku. Jasně vyjadřuje, kolik na půjčce přeplatíte. V sazbě jsou zahrnuty nejen splátky, ale také veškeré další poplatky spojené se správou a čerpáním úvěru. Právě tím se RPSN liší od běžné úrokové sazby.

Povinnost uvádět výši tohoto ukazatele nařizuje každému poskytovateli zákon o spotřebitelském úvěru. Rychlé půjčky mají kvůli vysokým poplatkům a krátké době splatnosti RPSN ve stovkách až tisících procentech. Je-li hodnota uvedena, vše je z právního hlediska v pořádku bez ohledu na jeho výši. Je tedy pouze na vás, jak se rozhodnete.

Dokáže dostát závazkům?

Výši úroku a tím pádem také RPSN ovlivňuje u některých bankovních produktů také vaše bonita. Tato hodnota vyjadřuje vaši důvěryhodnost a schopnost splácet. Když máte slušně placenou práci, pravidelný příjem a žádné dluhy, budete pro banku méně rizikovým žadatelem a tím pádem vám dokáže nabídnout lepší podmínky, aby vás zaujala a získala jako klienta. Typ povolání hraje také důležitou roli. OSVČ mají v tomto ohledu mírně nevýhodnou pozici v porovnání se stálými zaměstnanci. Proces prověřování má každá banka jiný, nicméně určitě v něm nechybí pohled do registru dlužníků a neplatičů.

Závěrem tak nezbývá nic než poradit, abyste nekoukali pouze na úrokovou sazbu a dlouhodobě si udržovali čistý štít. Uvidíte, že se to do výhodnosti půjčky pozitivně promítne.

Článek pro vás připravil portál www.pujcka.co.

Autor článku

Komerční sdělení  

Články ze sekce: Komerční sdělení