Moscovici: Rozhodnutí o Řecku ukáže, že finanční krize skončila

21.06.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lucemburk 21. června (zpravodaj ČTK) - Ministři financí zemí platících eurem dnes svým rozhodnutím o ukončení třetího záchranného programu pro Řecko dokážou, že se evropská finanční krize stává minulostí. Při příchodu na jednání takzvané euroskupiny to novinářům řekl komisař pro hospodářské a finanční otázky, daně a cla Pierre Moscovici. Jednoznačně přitom dával najevo, že dnes čeká kladná rozhodnutí v oblastech, které je ještě třeba uzavřít, než se Řecko po 20. srpnu po osmi letech finančně postaví na vlastní nohy.

\"Myslím, že jde o historickou chvíli. Je třeba si připomenout, kolik hodin, kolik dní a nocí a kolik politického kapitálu a energie jsme strávili při pokusech vyřešit situaci, která byla pro eurozónu existenční hrozbou,\" připomněl komisař. Ministři financí si dnes na jednání v Lucembursku shodou okolností také připomínají 20 let od svého prvního setkání.

K řádnému ukončení v pořadí třetího programu pro Řecko je třeba úspěšné uzavření jeho čtvrté a poslední prověrky, ale také třeba potvrzení \"následných akcí\", tedy slibů dalších kroků, které má řecká strana učinit v dalších letech. Padnout by mělo rozhodnutí o vyplacení poslední tranše finanční podpory a o její přesné výši.

Kromě toho dnes ministry financí eurozóny čeká diskuse o dluhové úlevě pro Atény, které budou mít po návratu na finanční trhy kvůli vysokému zadlužení stále velmi těžkou situaci. Podle Moscoviciho musejí být opatření ke zmírnění dluhové zátěže souborem \"věrohodným a takovým, který uleví Řecku a uklidní finanční trhy\".

Právě nedůvěra trhů a vysoká cena peněz, za níž by si měli Řekové půjčovat, by totiž mohly hospodářskou obnovu země opět zbrzdit.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK