Vláda projedná novou verzi plánu na pomoc některým krajům

25.06.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. června (ČTK) - Vláda v úterý projedná aktualizaci akčního plánu Re:Start na pomoc pro Moravskoslezský, Ústecký a Karlovarský kraj. Stát chce těmto regionům do roku 2030 poskytnout zhruba 42 miliard korun na zlepšení kvality života. Za první rok fungování projektu se zatím podařilo spustit programy za 11 miliard korun.

K podpoře hospodářské restrukturalizace tří krajů se zavázal stát už dříve sérií vládních usnesení. Cílem je hospodářské oživení regionů, které vykazují dlouhodobě špatný stav ekonomiky a vysokou koncentraci sociálních problémů.

V rámci druhého akčního plánu vládního programu Re:Start by financované projekty měly být více zaměřeny na zvýšení kvality života, tedy na modernizaci škol, investice do zdravotnictví, revitalizaci sídlišť nebo nízkoemisní dopravu. Už dříve to novinářům řekla zástupkyně zmocněnce vlády pro restrukturalizaci Gabriela Nekolová.

\"Při tvorbě nového akčního plánu jsme obdrželi 300 námětů. Nakonec výběrem prošlo 27 opatření. Celkově se dá říci, že druhý akční plán je více zaměřen na zvýšení kvality života v našich krajích,\" uvedla Nekolová.

Za zhruba rok fungování projektu Re:Start se zatím podařilo spustit programy za 11 miliard korun, nejvíce peněz, čtyři miliardy korun, šly na program Revitalizace Krušných hor. Dvě miliardy jsou určeny na revitalizaci a využití brownfieldů a 2,2 miliardy na rozvoj vysokých škol.

Peníze na jednotlivé projekty budou uvolňovány postupně. Každý rok vláda vyhodnotí situaci a nové požadavky regionů a podle toho budou upraveny také náklady. Vláda se podle informací v předkládací zprávě inspirovala podobnými programy v sousedním Německu, například na restrukturalizaci Severního Porýní-Vestsfálska, Lužicka nebo Porúří.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK