Asi třetina Zodiacu Plzeň požadovala při protestu vyšší mzdy

25.06.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 25. června (ČTK) - Asi třetina z 1050 zaměstnanců plzeňské firmy Zodiac, výrobce kuchyní pro letadla, protestovala dnes před branami firmy proti nízkým mzdám a malým příplatkům. Požadovali také jednotnou pracovní dobu 37,5 hodiny týdně a příspěvek na penzijní připojištění podle délky odpracované doby. Odbory chtějí dále vyjednávat. Vedení jim to dnes slíbilo. Protestní mítink odborářů a zaměstnanců firmy Zodiac Galleys Europe svolal Odborový svaz KOVO kvůli tomu, že vedení podniku pozastavilo kolektivní vyjednávání.

\"Jsem otevřený další diskusi. Rád bych pokračoval v jednáních, která byla započata,\" řekl dnes protestujícím ředitel firmy Philippe Michel. Zástupce vlastnického Safranu Bruno Pasini dodal, že skupina dohlédne na to, aby dialog mezi vedením a odbory pokračoval.

Další kolektivní vyjednávání, už šesté kolo od loňského listopadu, bude podle vedoucího plzeňského regionálního pracoviště OS KOVO Iva Kužela pokračovat v úterý. Odbory se na něm mají dozvědět postup nového vlastníka Zodiacu, francouzské skupiny Safran. Právě zřejmě kvůli této změně se kolektivní jednání 17. května zastavila, řekl. Poté veškerý dialog přestal. Platy dělníků v Zodiacu, kolem 28.000 korun hrubého, jsou podle Kužela pod průměrem strojírenských firem v regionu, který se pohybuje mezi 32.000 až 33.000 korunami hrubého měsíčně.

Odbory, které působí ve firmě od loňského srpna, přišly loni v listopadu s návrhem přidat o více než 15 procent. V únoru firma přidala bez projednání s odbory 4,5 procenta, ale diferencovaně. \"Požadujeme, aby byl nárůst za letošní rok sedm procent, a to všem pracovníkům, i těm se smluvními mzdami,\" řekl Kužel.

\"Jsme spokojeni s výsledkem, že budou vyjednávání pokračovat. Pokud je nějaká společnost přeruší, tak je důležité, že (vedení) uvidí, že zaměstnanci jsou ochotni své vyjednavače podpořit, že se přestávají bát a že si dokážou hájit svá práva,\" řekl místopředseda OS KOVO Libor Dvořák. Podle něj se doba v Česku mění. Zejména zahraniční majitelé byli zvyklí na mírné zaměstnance. \"Že si o nic moc neřeknou a že se na nich dají vydělávat hodně velké peníze,\" uvedl.

Zástupci OS KOVO uvedli, že si vlastníci podniku letos v dubnu vyplatili dividendy za dva minulé roky 1,2 miliardy korun. \"Zahraniční vlastníci si zvykli od nás ty peníze tahat. Na Západě si vyplácejí běžně dividendy 30 procent a u nás kolem 50 procent,\" řekl Dvořák. Další peníze odtékají různými obchody mezi sesterskými firmami skupiny. \"U nás si z toho opravdu udělali divoký západ a je třeba to skončit,\" dodal.

Obory dnes za hlasitého pískotu lidí uvedli, že se obrat firmy za minulé účetní období zvýšil o polovinu na 5,5 miliardy korun a hrubý zisk o deset procent na více než 900 milionů Kč. Pracovníci měli například transparenty Stop levné práci a Férová odměna.

Václav Prokš dr

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK