Zisk Citigroup stoupl o 16 procent, překonal odhady

13.07.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 13. července (ČTK) - Americká banka Citigroup zvýšila ve druhém čtvrtletí čistý zisk meziročně o 16 procent na 4,5 miliardy dolarů (100 miliard Kč) a překonala odhady. Výsledek podpořily výnosy z kapitálových trhů a privátního bankovnictví. Celkové příjmy třetího největšího amerického bankovního ústavu podle objemu aktiv vzrostly o dvě procenta na 18,5 miliardy dolarů.

Zisk na akcii se zvýšil na 1,63 dolaru z 1,28 dolaru. Analytici v anketě agentury Thomson Reuters I/B/E/S odhadovali zisk pouze 1,56 USD na akcii. Největší podíl na tom měl růst čistého zisku z globálního spotřebitelského bankovnictví, zvýšil se o 14 procent. Citigroup vydělává v zahraničí více peněz než jakákoli jiná americká banka.

Citigroup těží stejně jako další obří americké banky z daňových úlev vlády prezidenta Donalda Trumpa, rostoucích úroků a dobré situace americké ekonomiky, která povzbuzuje poptávku po úvěrech. Očekávání překonal i čtvrtletní zisk banky JPMorgan Chase & Co.

Výjimkou jsou výsledky konkurenčního bankovního domu Wells Fargo. Po sérii skandálů mu čtvrtletní zisk klesl o téměř 12 procent na 5,2 miliardy dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK