Akcie na pražské burze v týdnu posílily o 0,7 procenta

13.07.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. července (ČTK) - Akcie na pražské burze v týdnu posílily. Index PX přidal 0,7 procenta na 1084,8 bodu. Vyplývá to z výsledků burzy. Nejvíce se dařilo akciím technologické společnosti Avast, největší propad zaznamenaly akcie elektrárenské společnosti ČEZ. Předchozí týden akcie posílily o 1,3 procenta.

\"Investoři sledovali nadále dění kolem obchodní politiky USA vůči Číně. Každá nová informace má vliv na ceny rizikových aktiv. Další významnou událostí bylo zahájení výsledkové sezóny za druhé čtvrtletí v USA. Velké banky v pátek přinesly smíšené výsledky, což investoři ohodnotili negativně. Zámořské trhy přesto předvedly růst téměř o dvě procenta,\" uvedl analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Největší propad v rámci pražské burzy zaznamenaly akcie ČEZ, které ztratily 1,7 procenta na 568 Kč. U firmy se neobjevila žádná kurzotvorná informace. Nicméně po propadu na cenách ropy v průběhu týdne došlo rovněž k ústupu na cenách elektrické energie. To umožnilo, aby i cena akcií ČEZ ustoupila z rychlého obnovení růstové trajektorie po obchodování bez nároku na dividendu.

Naopak nejvíce rostly akcie Avastu, které přidaly 3,7 procenta na 70,5 Kč. Ani u této společnosti se neobjevila žádná kurzotvorná informace. \"Odhadujeme, že si titul postupně získává nové investory, kteří vyčkávají na zveřejnění výsledků za druhý kvartál a na možné zařazení titulu do indexů FTSE 250,\" upozornil Vaníček.

Příští týden budou investoři nadále ostražití ohledně obchodní politiky USA vůči Číně. Vedle toho se naplno rozjede výsledková sezona za druhé čtvrtletí. \"Očekáváme, že by výsledky společností měly přinést pozitivní náladu mezi investory, ale ti budou zřejmě stále opatrní a mít v patrnosti potenciální riziko z uvalení dalších cel mezi USA a Čínou,\" odhadl analytik.

fd mal

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK