USA zrušily zákaz dodávek amerického zboží čínské firmě ZTE

13.07.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 13. července (ČTK) - Ministerstvo obchodu Spojených států dnes zrušilo dubnové nařízení, podle kterého americké společnosti nesměly dodávat součástky a software čínskému výrobci telekomunikačních zařízení ZTE. Informovala o tom agentura Reuters. Zákaz paralyzoval klíčové aktivity ZTE a firmě dokonce hrozil bankrot.

ZTE je druhým největším výrobcem telekomunikačních zařízení v Číně. Firma se již v červnu dohodla na urovnání sporu s americkou vládou. Souhlasila, že zaplatí pokutu ve výši jedné miliardy dolarů (22 miliard Kč) a složí 400 milionů dolarů na svěřenecký účet pro případ budoucích pochybení. Americká vláda po uzavření dohody uvedla, že zákaz dodávek zruší, jakmile firma peníze uhradí.

Ministerstvo obchodu vydalo zákaz v polovině dubna v souvislosti s kauzou nelegálních dodávek amerického zboží a technologií do Íránu a KLDR. Americký prezident Donald Trump ale ministerstvu v květnu nařídil, aby podniklo kroky na pomoc čínskému podniku.

Společnost ZTE loni před soudem v Texasu přiznala, že dodávkami amerického zboží a technologií do Íránu a KLDR porušovala americké sankce. Přiznání bylo součástí dohody s americkými úřady, v jejímž rámci musela firma na pokutách zaplatit 890 milionů dolarů. Za dubnovým zákazem dodávek z USA stálo porušení některých podmínek loňské dohody.

pmh ank

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK