Širší index S&P 500 překonal pětiměsíční maximum, posílil průmysl

13.07.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 13. července (ČTK) - Americké akcie uzavřely dnešní obchodování především díky ziskům průmyslových a energetických firem růstem. Širší index S&P 500 dokonce překonal své pětiměsíční maximum. Průmysl a energetika vyvážily zklamání ze zveřejněných hospodářských výsledků tří velkých amerických bank. Ty navzdory ziskům očekávání investorů nenaplnily. Slabší čtvrtletní firemní zisky poslaly dolů i americký dolar.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si dnes připsal 0,38 procenta a obchodování uzavřel na 25.019,41 bodu. Širší index S&P 500 vzrostl o 0,11 procenta na 2801,31 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se zvýšil o 2,06 procenta na 7825,98 bodu.

Za celý týden stoupl Dow Jonesův index o 2,3 procenta, širší index S&P 500 o 1,5 procenta a Nasdaq Composite o 1,79 procenta.

Průmyslový sektor si dnes připsal 0,6 procenta. Některé firmy jako výrobce letecké techniky Boeing, technologická společnost 3M, nebo výrobce stavebních a těžebních strojů Caterpillar posílily dokonce o více než procento. Kvůli stávkám v Norsku a Iráku se snížily dodávky ropy na trh, což podpořilo růst její ceny o více než procento, a tím i zisky energetických firem.

Po zveřejnění hospodářských výsledků naopak oslabily akcie bank Citigroup a JPMorgan Chase & Co.

Americký dolar se během dnešního obchodování vyšplhal na dvoutýdenní maximum 95,24 bodu. Pomohl mu k tomu rekordní červnový čínský obchodní přebytek se Spojenými státy. Ten by mohl dále zhoršit již tak napjaté obchodní vztahy mezi Pekingem a Washingtonem, a přiměl proto investory k nákupům dolaru, který je považován v rizikových obdobích za bezpečnou měnu.

Posléze ale americká měna mírně oslabila. Podle analytiků byly na vině oproti očekáváním slabší čtvrtletní zisky firem obchodovaných na burze a pokles objemu obchodů před začátkem víkendu.

Kolem 22:00 SELČ vykazoval dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, pokles o 0,11 procenta na 94,70 bodu. Stejnou měrou - také o 0,11 procenta - posilovalo euro k dolaru na 1,1684 USD. K japonskému jenu dolar odepisoval 0,17 procenta na 112,33 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK