Ropa výrazně zlevňuje, cena WTI sestoupila pod 70 dolarů

16.07.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 16. července (ČTK) - Ceny ropy zahájily týden výrazným poklesem, americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) sestoupila pod 70 dolarů za barel. Na trhu totiž polevily obavy z výpadků v dodávkách suroviny na trh. Severomořská ropa Brent kolem 15:00 SELČ ztrácela 2,9 procenta na 73,15 dolaru za barel, zatímco americká WTI vykazovala pokles o 2,3 procenta na 69,38 dolaru za barel.

Ceny v posledních dnech tlačí vzhůru výpadky v dodávkách z Libye, stávka v norském ropném sektoru a nepokoje v Iráku. Ruský ministr energetiky Alexandr Novak nicméně minulý týden uvedl, že Rusko a další přední těžaři ropy by mohli pokračovat ve zvyšování produkce v případě, že trh se bude potýkat s nedostatkem dodávek.

\"Novakova slova naznačují, že Rusko a Saúdská Arábie by v případě potřeby mohly rychle zvýšit těžbu,\" uvedl analytik Carsten Fritsch ze společnosti Commerzbank. \"Obavy ohledně výpadků v dodávkách polevily,\" prohlásil Stephen Brennock z firmy PVM Oil Associates.

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se v červnu dohodla s Ruskem a dalšími klíčovým producenty ropy na zvýšení těžby o zhruba milion barelů denně. \"Pokud bude zapotřebí více než milion barelů denně, nevylučuji, že to dokážeme rychle projednat a učinit rychlé rozhodnutí,\" prohlásil minulý týden Novak.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent září 73,15 75,33 New York - NYMEX WTI srpen 69,38 71,01

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK