Šéf Fedu: Trh práce USA zůstane několik let silný, inflace nízká

17.07.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 17. července (ČTK) - Americký trh práce zůstane ještě několik let silný a inflace kolem dvouprocentního cíle centrální banky (Fed). Úrokové sazby by se přitom měly dál pozvolna zvyšovat. Ve své pololetní zprávě o ekonomice a měnové politice to dnes uvedl šéf Fedu Jerome Powell. Za nejistoty, které by mohly ohrozit současný výhled, označil obchodní a daňovou politiku, nicméně poznamenal, že je zatím obtížné odhadnout konečné důsledky současných obchodních jednání, stejně jako ekonomické dopady nedávných změn ve fiskální politice.

Fed v letošním roce zvýšil svou hlavní úrokovou sazbu již dvakrát. Minulý měsíc pak naznačil, že do konce roku by úroky mohly stoupnout ještě dvakrát.

Powell naznačil, že nejenže věří, že ekonomika si vede dobře, ale že období stabilního růstu může pokračovat za předpokladu, že rozhodnutí Fedu budou správná. \"Při vhodné měnové politice zůstane v nejbližších letech trh práce silný a inflace blízko dvou procent,\" uvedl Powell. Jeho slova jsou jedním z doposud nejsilnějších potvrzení toho, že více než deseti let od doby, kdy Spojené státy zažily hlubokou finanční krizi a recesi, je Fed blízko dosažení obou cílů své měnové politiky.

Fed podle Powella věří, že nyní bude nejlepší pokračovat v pozvolném zvyšováním sazeb způsobem, který udrží krok s posilující ekonomikou. Musí si ale dát pozor, aby nezvýšil sazby příliš vysoko nebo příliš rychle, aby neoslabil růst. Powell se ale nevyjádřil k tomu, jaké by mělo být vhodné tempo zpřísňování měnové politiky, ani zda si stejně jako někteří jeho kolegové myslí, že Fed by měl někdy příští rok udělat přestávku ve zvyšování úroků, pokud inflace zůstane pod kontrolou.

Šéf centrální banky sice potvrdil, že obchodní politika vlády amerického prezidenta Donalda Trumpa přináší určitou nejistotu, dodal ale, že výsledky je zatím obtížné odhadnout. Celkově jsou podle něj ekonomická rizika vyvážená a nejpravděpodobnější je, že ekonomika se vydá cestou pokračujícího zvyšování počtu nových pracovních míst, mírné inflace a stabilního růstu.

Mezinárodní měnový fond (MMF) a některé další organizace upozornily, že obchodní politika Trumpovy vlády může zbrzdit růst globální ekonomiky, protože současná americká cla a odvetná opatření dalších zemí zvýší ceny, sníží poptávku a naruší globální dodavatelské řetězce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK