Ropa kvůli zmírnění obav z narušení dodávek zlevňuje

17.07.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 17. července (ČTK) - Ceny ropy dnes pokračovaly v poklesu. Zmírnily se totiž obavy z narušení dodávek a trhy se také zaměřují na růst těžby a případné škody, které by globálnímu růstu mohl přinést obchodní spor mezi USA a Čínou. Severomořská ropa Brent odpoledne ztráty smazala.

Brent kolem 17:55 SELČ přidával 0,1 procenta na 71,93 dolaru za barel, během dne se přitom jeho cena propadla až na 71,35 dolaru za barel. To byla nejnižší hodnota od poloviny dubna. V pondělí se cena Brentu snížila o 4,6 procenta. Americká lehká ropa WTI dnes ve stejnou dobu vykazovala pokles o 0,9 procenta na 67,48 dolaru za barel, v pondělí klesla až o 4,2 procenta.

\"Obavy z nedostatku (ropy), které vytlačily ceny začátkem léta až na 80 dolarů za barel, se vytratily. Sílí naopak obavy z rýsujícího se přebytku,\" komentoval situaci na trhu analytik švýcarské soukromé banky Julius Bär Carsten Menke.

Ceny ropy za minulý týden klesly o více než deset procent. Znovu se totiž otevřely vývozní terminály v Libyi a vzrostl i vývoz ze zemí, které jsou členy ropného kartelu OPEC, stejně jako export z Ruska.

Americký vládní Úřad pro energetické informace (EIA) v pondělí uvedl, že těžba ze sedmi velkých břidličných formací by měla v srpnu vystoupit na rekordních 7,47 milionu barelů denně. Zvýšit by se měla těžba u všech sedmi formací.

Cenu podkopávají také obavy z eskalace obchodní války mezi USA a jeho hlavními obchodními partnery, zvláště Čínou. Obchodní válka by podle analytiků mohla snížit ekonomickou aktivitu a poptávku po ropě.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent září 71,93 71,84 New York - NYMEX WTI srpen 67,48 68,06

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK