Google dostal kvůli Androidu od EK rekordní pokutu 4,34 mld. eur

18.07.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 18. července (zpravodaj ČTK) - Rekordní pokutu 4,34 miliardy eur (skoro 112 miliard Kč) udělila dnes Evropská komise společnosti Google. Americký internetový gigant podle ní zneužíval dominantního tržního postavení svého mobilního operačního systému Android a od roku 2011 omezoval výrobce zařízení, která tento systém využívala. Google bezprostředně po zveřejnění pokuty uvedl, že se proti rozhodnutí odvolá.

\"Google využil Android k upevnění dominantní pozice svého internetového vyhledávače. Tyto praktiky omezily šanci konkurentů soutěžit v této oblasti na základě předností jejich produktů a přicházet s inovacemi. Evropským spotřebitelům tak upřely možnost těžit z účinné hospodářské soutěže v důležité oblasti mobilní komunikace,\" vysvětlila komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová.

Google dostal 90 dní, aby věci napravil, jinak mu hrozí penále ve výši až pět procent průměrného denního obratu společnosti Aplhabet, tedy mateřské firmy Google.

\"Android pro každého vytvořil více možností, a nikoliv méně. Živý ekosystém, rychlé inovace a nižší ceny jsou klasickými znaky silné konkurence,\" uvedl v prohlášení pro média mluvčí Google Al Verney.

Vestagerová dnes před novináři vypočetla tři konkrétní prohřešky firmy. Google od výrobců požadoval, aby na vyráběná zařízení předem instalovali aplikaci Google Search a prohlížeč Chrome jako podmínku udělení licence k využívání aplikace Play Store, tedy důležitého online obchodu s aplikacemi.

Google také podle komise platil některým velkým výrobcům a provozovatelům mobilních sítí pod podmínkou, že tyto společnosti na svých zařízeních předem instalují výhradně aplikaci Google Search a nedovolil výrobcům, kteří chtěli předem instalovat aplikace Google, aby prodali jediné chytré mobilní zařízení běžící na alternativní vývojové větvi otevřeného softwaru Android, které nebyly Googlem schváleny.

Google, který je divizí společnosti Alphabet, dostal od EK za zneužití dominantního postavení na trhu již koncem loňského června pokutu 2,42 miliardy eur (zhruba 63 miliard Kč), nynější pokuta je tedy skoro dvojnásobná. Tato pokuta se týkala obvinění z dubna 2015, podle kterého Google ve výsledcích internetového vyhledávání systematicky zvýhodňoval vlastní produkt umožňující srovnávání nákupních nabídek.

Komise předloni v dubnu dospěla k předběžnému závěru, že Google v souvislosti s operačním systémem Android porušuje evropská antimonopolní pravidla.

Rozhodnutí komise o rekordně vysoké pokutě vůči známé americké firmě přichází ve chvíli, kdy jsou Spojené státy a EU na pokraji celního a obchodního konfliktu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK