Ropa mírně zdražuje, navzdory vyšším zásobám i těžbě

18.07.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 18. července (ČTK) - Ceny ropy se během dnešního obchodování příliš neměnily, k večeru ale měly snahu mírně růst. Trh vyhodnocoval zprávu amerického vládního Úřadu pro energetické informace (EIA) o nečekaném růstu zásob suroviny v USA. Zpráva totiž signalizovala také růst poptávky po benzinu.

Severomořská ropa Brent krátce po 18:20 SELČ přidávala 0,2 procenta na 72,45 dolaru za barel, zatímco americká lehká ropa WTI stagnovala na 68,09 dolaru za barel.

Zásoby ropy v USA se podle údajů EIA v uplynulém týdnu překvapivě zvýšily o 5,8 milionu barelů a těžba ropy se v zemi poprvé dostala na 11 milionů barelů denně. V první reakci na tato data ceny ropy výrazně klesly, později se ale trh soustředil na pozitivnější část zprávy, a tím je nečekaně vysoké čerpání zásob benzinu.

\"Byly zde některé podpůrné faktory, například další snížení zásob v překladišti v Cushingu, silná poptávka rafinerií a zvýšená poptávka po benzinu, nicméně růst zásob ropy je výjimečný a situace na trhu je celkově pesimistická,\" řekl podle agentury Reuters John Kilduff ze společnosti Again Capital Management.

Investory znepokojuje také potenciální negativní dopad sporů, které vedou Spojené státy se svými obchodními partnery a které by mohly ovlivnit poptávku. \"Přestože je ekonomická prognóza pozitivní, objevuje se řada negativních faktorů, v neposlední řadě silnější dolar a rostoucí inflační tlaky,\" uvedla společnost BMI Research.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent září 72,45 72,16 New York - NYMEX WTI srpen 68,09 68,08

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK