Americký akciový index S&P 500 vystoupil na pětiměsíční maximum

18.07.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. července (ČTK) - Americké akcie dnes mírně posílily a jejich širší index S&P 500 během obchodování vystoupil na nové pětiměsíční maximum. Dow Jonesův index pak zaznamenal již pátý nárůst za sebou, finanční a průmyslové společnosti těžily z optimismu ohledně čtvrtletních hospodářských výsledků. Na devizových trzích zpevnil dolar.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si dnes připsal 0,32 procenta a obchodování uzavřel na 25.199,29 bodu. Širší index S&P 500 vzrostl o 0,22 procenta na 2815,62 bodu, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite zůstal téměř beze změny na 7854,44 bodu.

Čtvrtletní výsledky zatím zveřejnilo 48 podniků z indexu S&P 500. V téměř 90 procentech případů výsledky překonaly očekávání analytiků, uvedla agentura Reuters. \"Hospodářské výsledky drží akciový trh nahoře,\" poznamenal k tomu analytik Wayne Kaufman ze společnosti Phoenix Financial Services.

Tržní hodnota internetového obchodu Amazon během dnešního obchodování překročila 900 miliard dolarů (zhruba 20 bilionů Kč). Amazon se tak stal teprve druhým veřejně obchodovaným podnikem, který tuto hranici pokořil. Jako první ji překonala americká technologická společnost Apple.

Na devizovém trhu se dolar během dnešního obchodování vyšplhal až na třítýdenní maximum vůči koši hlavních měn. K jeho růstu přispěla zejména příznivá slova šéfa americké centrální banky (Fed) Jeromeho Powella o ekonomice Spojených států.

Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, si kolem 22:00 SELČ připisoval 0,1 procenta na 95,085 bodu. Euro vůči dolaru ztrácelo 0,2 procenta na 1,1640 USD.

Powell v úterý předpověděl, že americká ekonomika by měla v příštích letech pokračovat ve stabilním růstu, a to navzdory nynější eskalaci sporů v mezinárodních obchodních vztazích.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK