Výrobce osobních aut Volvo Cars vykázal rekordní čtvrtletní zisk

19.07.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Stockholm 19. července (ČTK) - Švédský výrobce osobních automobilů Volvo Cars, který je součástí čínské společnosti Geely, zvýšil ve druhém čtvrtletí provozní zisk meziročně o 29 procent na rekordních 4,2 miliardy švédských korun (10,5 miliardy Kč). Firma dnes rovněž oznámila, že přesune výrobu sportovně-užitkových vozů (SUV) XC60 určenou pro americký trh z Číny do Evropy, aby se vyhnula novým clům, která Spojené státy zavedly na dovoz z Číny.

Volvo Cars nyní ve své švédské továrně vyrábí vozy XC60 pro evropský trh, zatímco v Číně produkuje tyto vozy pro ostatní trhy, včetně amerického. Generální ředitel podniku Hakan Samuelsson dnes agentuře Reuters řekl, že automobily XC60 vyrobené v Číně, které dříve směřovaly do USA, budou přesměrovány na jiné trhy. Do USA pak začne firma dodávat automobily XC60 vyrobené v evropské továrně.

Společnost Volvo Cars ve druhém čtvrtletí meziročně zvýšila celkový prodej o téměř 15 procent na 170.232 vozů. Samuelsson předpověděl, že automobilka v letošním roce opět dosáhne rekordního prodeje.

V celém prvním pololetí prodej meziročně vzrostl o více než 14 procent na 317.639 vozů. V Evropě se prodej zvýšil o šest procent, v Číně o 18 procent a v USA dokonce o 40 procent. Nejprodávanějším modelem bylo SUV XC60, jehož odbyt činil 88.786 vozů.

Čínská společnost Geely nyní uvažuje o uvedení divize Volvo Cars na burzu. Zdroj agentury Reuters obeznámený se situací v květnu uvedl, že primární nabídka akcií by mohla automobilku ohodnotit na 16 až 30 miliard dolarů (zhruba 356 až 668 miliard Kč).

Geely v roce 2010 koupila Volvo Cars od amerického automobilové koncernu Ford Motor. Švédské automobilce se pod čínským vlastníkem podařilo zvrátit pokles prodeje, se kterým se v předchozích letech potýkala. Ford převzal Volvo Cars v roce 1999 od švédské skupiny Volvo, která se teď soustředí na výrobu nákladních vozů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK